Τα 20 καλύτερα χορευτικά τραγούδια όλων των εποχών

Η χορευτική μουσική είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη παγκοσμίως, κυρίως διότι έχει επικρατήσει ή έχει αναδειχθεί μέσα από πολλά διαφορετικά είδη μουσικής.

του Ιωσήφ Αβράμογλου

Χορευτικά τραγούδια δεν είναι μόνο της disco ή της latin μουσικής, χορευτικά υπάρχουν και από άλλα είδη, όπως rock, country, soul, funk κλπ. Ας μην ξεχνάμε ότι και το rock and roll ήταν καθαρά χορευτική μουσική, αλλά και η pop έβγαλε πολλές επιτυχίες, που έκαναν τον κόσμο να χορεύει. Μικρούς και μεγάλους, από τα ” Παπάκια” μέχρι το “Macarena”.

Σήμερα δημοσιεύθηκε η λίστα του περιοδικού Rolling Stone με τα καλύτερα χορευτικά τραγούδια όλων των εποχών.

Donna Summer Chic

Τα είκοσι κορυφαία χορευτικά τραγούδια είναι τα κάτωθι:

1. Donna Summer, “I Feel Love” (1977), η αξέχαστη συνεργασία της Donna Summer με τους παραγωγούς Giorgio Moroder και Pete Belotte.

2. Daft Punk, “One More Time” (2000), ο ύμνος της house και techno μουσικής που τελικά έγινε… pop.

3. Chic, “Good Times” (1979), από τους μεγάλους μάστορες του είδους της disco μουσικής, τον Nile Rodgers και τον Bernard Edwards.

4. Frankie Knuckles and Jamie Principle, “Your Love” (1986), από τον μεγάλο DJ από το Chicago στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

5. Indeep, “Last Night a DJ Saved My Life” (1982), το κομμάτι που έκανε ήρωες τους απανταχού DJs.

6. Shannon, “Let the Music Play” (1983), από μιά τραγουδίστρια της όπερας και της jazz, που κυριάρχησε στην disco και το R&B.

7. Robyn, “Dancing on My Own” (2010), με επιρροές από τον Prince και την δεκαετία του ’80.

8. Marshall Jefferson, “Move Your Body (The House Music Anthem)” (1986), ο ήχος από το Chicago που κατέκτησε την Ibiza μέχρι και το Λονδίνο.

9. Robin S., “Show Me Love” (1992), το τραγούδι που αναβάθμισε τη μουσική house και την έκανε mainstream.

10. Disclosure feat. Sam Smith, “Latch” (2013), οι απόγονοι μουσικά του Nile Rodgers των Chic, που από το Λονδίνο πήγαν τη χορευτική μουσική ένα βήμα πιό πέρα.

11. Madonna, “Vogue” (1990), η κορυφαία στιγμή της βασίλισσας της χορευτικής pop.

12. Kraftwerk, “Trans-Europe Express” (1977), από τους πρωτοπόρους.

13. First Choice, “Let No Man Put Asunder” (1977), η house μουσική σκηνή του Chicago στην πρώϊμη μορφή της, υπό την καθοδήγηση του Frankie Knuckles.

14. Adonis, “No Way Back” (1986), εξόρμησε από το Chicago με όπλο του το μπάσο του.

15. James Brown, “Get on the Good Foot” (1972), το κομμάτι που άλλαξε τον τρόπο που χόρευε ο κόσμος.

16. Rihanna feat. Calvin Harris, “We Found Love” (2011), το κομμάτι που καθιέρωσε διεθνώς τον όρο “EDM” (Electronic dance music).

17. Beltram, “Energy Flash” (1990), το εξτρεμιστικό rave από το Brooklyn, με ακόμα πιo σκληρό και ακατέργαστο ήχο.

18. New Order, “Blue Monday” (1983), το robot song που κατέληξε να γίνει ένα «σοβαρό ντίσκο» τραγούδι, ένας ύμνος υψηλής αναγνωρισιμότητας, ιδιαίτερα από τον ρυθμό του.

19. Prince, “Controversy” (1981), ίσως το πιο απερίγραπτο groove του Prince.

20. Kylie Minogue, “Can’t Get You Out of My Head” (2001), αδιαμφησβήτητος ύμνος χορευτικής μουσικής που άνοιξε τον 21ο αιώνα.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το πρωί, ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “After Midnight… όπως έλεγε και ο J.J. Cale”, με πολλή και καλή μουσική). twitter:@IosifAvramoglou

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ