Τα 100 κλείνει ο Έριχ Πρίμκε

Τα 100 κλείνει ο Έριχ Πρίμκε

Ο Έριχ Πρίμπκε, ένας από τους τελευταίους εν ζωή ναζί εγκληματίες πολέμου, ετοιμάζεται να εορτάσει τα 100 του χρόνια

Ο Έριχ Πρίμπκε, ένας από τους τελευταίους εν ζωή ναζί εγκληματίες πολέμου, ετοιμάζεται να εορτάσει τα εκατοστά του γενέθλια στη Ρώμη, όπου ζει υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

Οι οικογένειες των θυμάτων του όμως, και ιδίως η εβραϊκή κοινότητα της Ρώμης, κινητοποιείται για να εμποδίσει οποιονδήποτε εορτασμό την 29η Ιουλίου. Στα 90ά του γενέθλια, ο πρώην αξιωματικός των ναζί είχε εορτάσει σε ένα εστιατόριο στην εξοχή.

Ο Πρίμπκε είχε καταδικαστεί το 1998 σε ισόβια και απομόνωση για τη συμμετοχή του στη σφαγή των Αρδεατικών Σπηλαίων έξω από τη Ρώμη τον Μάρτιο του 1944, όταν 335 άμαχοι, ανάμεσά τους 75 Εβραίοι, εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο σβέρκο, σε αντίποινα για μια επίθεση της αντίστασης εναντίον μιας μονάδας των Ες-Ες.

Ο πρώην αξιωματικός των ναζί, που διέφευγε, αποκαλύφθηκε και συνελήφθη το 1994 στην Αργεντινή, όπου είχε περάσει ήσυχα 40 χρόνια και πλέον, πριν εκδοθεί ένα χρόνο αργότερα στην Ιταλία.

Το 1999, έλαβε άδεια από τις αρχές για λόγους υγείας να εκτίσει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό, κάτι που επιτρέπει ο νόμος την Ιταλία για τους καταδικασθέντες που έχουν ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο ηλιακό όριο.

Όμως, τον Απρίλιο του 2011, φωτογραφίες που είχε δημοσιεύσει το περιοδικό Oggi (“Σήμερα”), που τον απεικόνιζαν σε ένα εστιατόριο με φίλους, να επιβαίνει σε μια μοτοσικλέτα και να ψωνίζει σε ένα σουπερμάρκετ προκάλεσαν σκάνδαλο.

Ένας από τους φίλους του, ο Μάριο Μερλίνο, γνωστός και ως “μαύρος καθηγητής” για το νεοφασιστικό του παρελθόν, είχε εκμυστηρευτεί στην εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα ότι “ίσως επειδή αισθάνεται πως το τέλος πλησιάζει”, ο Πρίμπκε “έχει ασπαστεί τον Χριστιανισμό, διαβάζει τα ιερά κείμενα, διαλογίζεται”, ενώ πάσχει από “ολική κώφωση” και έχει “χάσει σχεδόν εντελώς την μνήμη του”.

“Θα του συνεφέρουμε την μνήμη”, δήλωσε ο Άντζελο Σερμονέτα, 65 ετών, επικεφαλής της υπηρεσίας του ιστορικού αρχείου της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης.

“Οι αρχές του επιδαψιλεύουν τιμές, τον συνοδεύουν στις μετακινήσεις, τον αφήνουν να κάνει περίπατο στο πάρκο, να γευματίζει σε εστιατόρια. Κοντολογίς, απολαμβάνει ένα νηφάλιο γήρας, το οποίο ακριβώς αρνήθηκε στα θύματά του”, είπε αγανακτισμένα ο Σερμονέτα.

Ο Πρίμπκε παρέμεινε εντελώς ψυχρός κατά την διάρκεια της δίκης του και δεν επέδειξε την παραμικρή μεταμέλεια για τη σφαγή του 1944.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ