Σεισμός στη Συρία: Σε μυστική τοποθεσία η μικρή Aya – Φόβοι για απαγωγή της

Σε «ασφαλή τοποθεσία» μεταφέρθηκε η Aya, το ορφανό μωράκι από την Συρία, το οποίο ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα του σπιτιού του, το οποίο κατέρρευσε μετά τον σεισμό της περασμένης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το BBC, η Διεύθυνση Υγείας του Αφρίν έλαβε προληπτικά μέτρα για να προστατεύσει το κοριτσάκι από μία πιθανή απαγωγή ή απάτη υιοθεσίας.

Όταν εντοπίστηκε το νεογέννητο κοριτσάκι ήταν ακόμα ενωμένο μέσω του ομφάλιου λώρου με την μητέρα του, η οποία άφησε εκεί την τελευταία πνοή της. Γι’ αυτό και της έδωσαν το όνομα Aya, που σημαίνει θαύμα στα αραβικά. Εκτός από την μητέρα της έχασε και τον πατέρα της και τα τέσσερα αδέλφια της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου, την Δευτέρα σημειώθηκε ένα βίαιο επεισόδιο στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν το κοριτσάκι, στην περιοχή που ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Ένας άνδρας νοσοκόμος, ο οποίος συνοδευόταν από δύο ένοπλους άνδρες, φέρεται να χτύπησε τον διευθυντή.

Ο επικεφαλής της διεύθυνσης υγείας, Δρ Ahmad Hajj Hassan, διέψευσε τις αναφορές που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι επρόκειτο για μια αποτυχημένη προσπάθεια απαγωγής της Aya.

«Οι ισχυρισμοί για απαγωγή ήταν μια παρεξήγηση. Αυτό ήταν ένα εντελώς εσωτερικό θέμα που σχετίζεται με το νοσοκομείο και δεν είχε καμία σχέση με το μωρό», δήλωσε στο BBC.

Η ιστορία της Aya προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση. Χιλιάδες άνθρωποι προσφέρθηκαν να υιοθετήσουν το μωρό, μετά την δημοσιοποίηση της τραγικής ιστορίας του. Ωστόσο, η διεύθυνση υγείας είναι αποφασισμένη να δώσει προτεραιότητα στην ευημερία της Aya και να ενεργήσει προσεκτικά με τη διαδικασία της υιοθεσίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η μητέρα της Aya ξεκίνησε τον τοκετό αμέσως μετά την καταστροφή της οικογενειακής τους κατοικίας στην πόλη Jindaryis από τον σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη νότια Τουρκία, στις 6 Φεβρουαρίου. Πέθανε αφού γέννησε την Aya, η οποία ήταν ακόμα συνδεδεμένη με τον ομφάλιο λώρο της, όταν την βρήκαν οι διασώστες.

Το δραματικό βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει έναν άνδρα να κουβαλάει το μωρό, καλυμμένο με σκόνη, αφού το ανέσυραν από τα συντρίμμια.

Ο πατέρας της Aya, τα τέσσερα αδέλφια της και μια θεία της σκοτώθηκαν, επίσης, στην καταστροφή.

Ο Khalil al-Suwadi, ένας μακρινός συγγενής που ήταν εκεί όταν ανασύρθηκε το μωράκι, το μετέφερε στο νοσοκομείο στο Αφρίν.

Ο παιδίατρος που την φρόντιζε, ο Δρ Hani Marouf είπε στο BBC την περασμένη Πέμπτη ότι η Aya έφτασε σε «κακή κατάσταση». «Είχε εξογκώματα, μώλωπες, ήταν κρύα και μετά βίας ανέπνεε», όπως σημείωσε. Ανταποκρίθηκε στη θεραπεία και την επόμενη μέρα η κατάστασή της είχε σταθεροποιηθεί.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Khalid Attiah, είπε ότι η σύζυγός του θήλαζε την Aya μαζί με τη δική τους κόρη, που είναι 4 μηνών. Δήλωσε, επίσης, ότι θα την φρόντιζαν έως ότου υιοθετηθεί.

Το Jindaryis, περίπου 8 χιλιόμετρα (5 μίλια) από τα τουρκικά σύνορα, ήταν μια από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο στη Συρία από τον ισχυρό σεισμό. Περίπου 200 κτίρια στην περιοχή καταστράφηκαν ολοσχερώς. Σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, 517 νεκροί έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια σε αυτή την περιοχή.

Exit mobile version