Συρία: Ο εγκέλαδος σάρωσε τα ετοιμόρροπα από τους βομβαρδισμούς κτίρια – Ζημιές και στην ακρόπολη στο Χαλέπι

Ξεπέρασαν τους 780 οι νεκροί στην Συρία, όπου οι επιζώντες πλέον σκάβουν ακόμη και με τα χέρια τους στα ερείπια για να βγάλουν ζωντανούς ή νεκρούς από τα συντρίμμια των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει μετά τον διπλό σεισμό που χτύπησε την περιοχή, στα σύνορα με την Τουρκία, που βασικά ελέγχεται από τους αντάρτες.

Σεισμός στην Τουρκία: Μετακινήθηκε τεκτονική πλάκα 3 μέτρα σε μήκος 150 χιλιομέτρων

Παιδιά που κλαίνε, ισοπεδωμένα κτίρια και νοσοκομεία γεμάτα πτώματα, είναι η εικόνα μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες τη Συρία, αλλά είναι μια εικόνα που  φαντάζει επώδυνα οικεία στις οικογένειες των Σύρων και στους διασώστες που έχουν εξουθενωθεί στην περιοχή, ύστερα από σχεδόν 12 χρόνια βομβαρδισμών και εκτοπίσεων. Ο σεισμός των 7,8 βαθμών έβγαλε τους πολίτες από τα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν ήδη σημαδεύσει τον πληθυσμό και έχουν αποδυναμώσει τα θεμέλια πολλών κτιρίων.

Σεισμός στην Τουρκία: Η στιγμή που πολυώροφο κτίριο καταρρέει σαν χάρτινος πύργος – ΒΙΝΤΕΟ – σοκ

Στην πόλη Τζανταρίς στην επαρχία του Χαλεπίου, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες, ένας σωρός από τσιμέντο, μεταλλικές ράβδους και στοίβες από ρούχα βρίσκεται στον τόπο όπου κάποτε βρισκόταν ένα πολυώροφο κτίριο. “Εδώ έμεναν 12 οικογένειες. Ούτε ένας άνθρωπος δεν βγήκε από εκεί μέσα. Ούτε ένας”, λέει ένας λεπτός νεαρός άνδρας με το σοκ ζωγραφισμένο στα μάτια του και το χέρι του δεμένο με επιδέσμους.  “Βγάζαμε έξω ανθρώπους μόνοι μας στις τρεις το πρωί”,  λέει ο ίδιος.  Νεαροί άνδρες σκάβουν με τα νύχια τους μέσα στα συντρίμμια και με σφυριά προσπαθούν να σπάσουν τα κομμάτια τσιμέντου αναζητώντας τυχόν επιζώντες. Δεξαμενές νερού και ηλιακοί συλλέκτες εκτοξεύθηκαν από τις ταράτσες και προσγειώθηκαν στο βρεγμένο έδαφος.

Τσίπρας: Το συλλυπητήριο μήνυμα στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας

Τα Λευκά Κράνη, μια υπηρεσία διασωστών η οποία ιδρύθηκε στα εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες για να βοηθάει τους τραυματίες από τους βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 147 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη βορειοδυτική Συρία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

 

Στα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, οι αξιωματούχοι ανεβάζουν σε πάνω από 300 τον αριθμό των νεκρών και σε τουλάχιστον 1.000 των τραυματιών. «Δίνουμε μάχη με τον χρόνο για να σώσουμε τις ζωές αυτών που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Ακόμη και αν οι ομάδες μας είναι εξουθενωμένες, δεν έχουμε χρόνο για να ξεκουραστούμε», είπε ο επικεφαλής των Λευκών Κρανών, Ρέντ Φαρές, μιλώντας τηλεφωνικώς στο Reuters.

Όπως εξηγεί, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί με τα χρόνια έχουν καταστήσει τα σπίτια τόσο εύθραυστα που “καταρρέουν αμέσως” προκαλώντας μεγάλο αριθμό νεκρών.

Ο απολογισμός

Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην νότια Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία, έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 783 ανθρώπους στη Συρία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν το συριακό υπουργείο Υγείας και διασώστες σε περιοχές που ελέγχουν ομάδες ανταρτών.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, που επικαλείται το συριακό πρακτορείο Sana, 403 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.284 τραυματίστηκαν στις επαρχίες Χαλέπι, Λατάκια, Χάμα και Ταρτούς, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος.  Στις περιοχές ελέγχου των ανταρτών, οι διασώστες των Λευκών Κρανών ανέφεραν 380 νεκρούς και περισσότερους από χίλιους τραυματίες.  Από την πλευρά του το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) έκανε λόγο για τουλάχιστον 255 νεκρούς και 811 τραυματίες στη βορειοδυτική Συρία.

Η εκπρόσωπος του OCHA, Μαντεβί Σουν-Σουόν είπε στο Reuters ότι τουλάχιστον 170 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.

Πολικές θερμοκρασίες

Πολίτες στην πόλη Τζανταρίς, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση ψάχνουν επιζώντας στα ερείπια

Εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοδυτική Συρία έχουν καταστεί ευάλωτοι από τη σύγκρουση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, που υποστηρίζουν ότι 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή έχουν εκτοπιστεί και 1,8 εκατομμύρια ζουν σε καταυλισμούς.  Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται επί χρόνια για να ανακουφίσουν τους ανθρώπους από βομβαρδισμούς και από αεροπορικές επιθέσεις από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ή από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες συχνά πλήττουν την ίδια περιοχή, πολλές φορές θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των διασωστών.

Ιντλίμπ
Τα λευκά κράνη στο Ιντλίμπ

“Τουλάχιστον τώρα δεν θα μας βομβαρδίσει κανένας την ώρα που δουλεύουμε”, σχολιάζει κυνικά ο Φαρές. Αλλά οι χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες συνιστούν μια ακόμη πρόκληση για τους διασώστες που περιγράφουν ότι ολόκληρες οικογένειες Σύρων έχουν μείνει εκτεθειμένες σε πολικές θερμοκρασίες και ισχυρές βροχές.

Στην επαρχία Ιντλίμπ ο σεισμός κατέστρεψε τις πρόχειρα κατασκευασμένες δομές που είχαν στηθεί για τους καταυλισμούς των εκτοπισμένων και που φιλοξενούν Σύρους οι οποίοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, λέει ο Άχμεντ αλ-Σιχ, ένας κάτοικος μιας γειτονικής πόλης. Πιο δυτικά, στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης Αφρίν που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τοποθετεί πτώματα μέσα σε μαύρες σακούλες, ενώ στο βάθος ακούγονται ουρλιαχτά μωρών.

“Οι σειρήνες των ασθενοφόρων ακούγονται παντού. Ο κόσμος είναι σοκαρισμένος. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική. Υπάρχει τόσος φόβος και ακόμη νιώθουμε μετασεισμούς”, λέει ο κάτοικος της Αφρίν, ο Ιμπραΐμ Ομπέιντ.

 

 

Η ακρόπολη και το Κάστρο στο Χαλέπι

Η ακρόπολη του Χαλεπίου και πολλοί άλλοι αρχαιολογικοί χώροι υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό που προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους σήμερα στη Συρία, ανέφερε η Γενική διεύθυνση αρχαιοτήτων και μουσείων.  “Τμήματα του οθωμανικού μύλου στο εσωτερικό της ακρόπολης του Χαλεπίου έπεσαν και τμήματα των βορειοανατολικών αμυντικών παρουσίασαν ρωγμές”, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση η ίδια πηγή.

“Μεγάλα τμήματα του θόλου του μιναρέ του τεμένους των Αγιουβιδών” που βρίσκεται στο εσωτερικό της ακρόπολης, κατέρρευσαν επίσης, “μεταξύ των οποίων η είσοδος του αμυντικού πύργου των Μαμελούκων”, προστίθεται στην ανακοίνωση.  Στην παλιά πόλη του Χαλεπίου, στη βορειοδυτική Συρία, πολλά κτήρια κατοικιών δίπλα στα ιστορικά τείχη κατέρρευσαν ή παρουσίασαν ρωγμές. Η Γενική διεύθυνση αρχαιοτήτων και μουσείων δημοσιοποίησε φωτογραφίες στο Facebook που δείχνουν τον μιναρέ του τεμένους των Αγιουβιδών, την πρόσοψη του οθωμανικού ασύλου και τμήματα της ακρόπολης του Χαλεπίου που έχουν υποστεί ζημιές.

Ακρόπολη Χαλεπιου

Το Χαλέπι είναι γνωστό κυρίως για την ακρόπολή του, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της μεσαιωνικής εποχής, καθώς και για την παλιά πόλη που περιελήφθη το 2018 στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco που βρίσκονται σε κίνδυνο, έπειτα από χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Στην επαρχία Χάμα, στην κεντροδυτική Συρία, ομάδες αρχαιολόγων διαπίστωσαν “ορισμένα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές στο εσωτερικό του παλιού κάστρου Al-Marqab” στην πόλη Μπάνιας, καθώς και τη μερική πτώση τοίχων και ενός πύργου. Ιστορικές προσόψεις κατέρρευσαν επίσης στην πόλη Χάμα. Στην Καντμούς ένας βράχος έπεσε κοντά στο κάστρο της πόλης, στην επαρχία Ταρτούς και κτίρια κατοικιών κατέρρευσαν στην περίμετρο του κάστρου.

Τα συνεργεία της Γενικής διεύθυνσης αρχαιοτήτων συνεχίζουν την αποτίμηση των ζημιών και δεν διαθέτουν ακόμη ακριβείς πληροφορίες για την αρχαία πόλη της Παλμύρας.

Ο Π.Ο.Υ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει σημαντική αύξηση στον αριθμό των νεκρών ύστερα από τον ισχυρότατο σεισμό και τους μετασεισμούς του στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία που είχαν ως αποτέλεσμα πολλά κτίρια να ισοπεδωθούν.  Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών, που συντάραξε τη νότια Τουρκία νωρίς σήμερα, ήταν ο χειρότερος που έχει πλήξει τη χώρα αυτό τον αιώνα, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 900 ανθρώπων εκεί και περίπου 550 στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχους. Κάποιες ώρες αργότερα ακολούθησε άλλη ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών.

«Νομίζω ότι μπορούμε να αναμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε στο Reuters ο Ρικ Μπρέναν, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για καταστάσεις επείγουσας ανάγκης στην ανατολική Μεσόγειο. «Έχουν καταρρεύσει πολλά κτίρια και οι νεκροί αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο γύρω από το επίκεντρο του σεισμού».

Ο Μπρέναν δήλωσε ότι ο ΠΟΥ ενισχύει το προσωπικό του στην πόλη Γκαζιαντέπ, της νότιας Τουρκίας, το επίκεντρο του σεισμού, και εξετάζει τις επιλογές του για την αποστολή ιατρικών ομάδων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στην περιοχή. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίζονται από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν τον αρχικό σεισμό.

«Είναι πιο δύσκολο για τις ομάδες διάσωσης να πάνε εκεί για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους», δήλωσε. «Κτίρια που ίσως υπέστησαν κάποιες ζημιές αλλά παραμένουν λειτουργικά μπορεί να δεχθούν νέο πλήγμα και μπορεί να καταρρεύσουν».

Η Συρία, που ήδη είναι αντιμέτωπη εδώ και χρόνια με ανθρωπιστική κρίση, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και με έξαρση της χολέρας, βρέθηκε στην «τέλεια καταιγίδα» μετά τον φονικό σεισμό, σύμφωνα με τον Μπρέναν. «Ο συνδυασμός όλων αυτών των κρίσεων οδηγεί σε τεράστια δεινά», δήλωσε.

Ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε «βαθιά λυπημένος για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία».

«Ζήτησα από τις ομάδες μου να συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση πολύ στενά, σε συντονισμό με την Τουρκία, και να παρέχουν κάθε απαραίτητη βοήθεια, όποια κι αν είναι αυτή», είπε σε ανάρτησή του στο twitter.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ