Συρία: “Δεν είχαμε ενημερωθεί για τις τουρκικές επιχειρήσεις” λέει η Μόσχα – Διαψεύδει η Άγκυρα

Σε νέα δοκιμασία για τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας εξελίσσονται οι τουρκικές επιχειρήσεις στη βορειοδυτική περιφέρεια Ιντλίμπ της Συρίας, καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά από την κυβέρνηση της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δέχθηκαν πυρά από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις επειδή η Ρωσία δεν είχε προειδοποιηθεί για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Ιντλίμπ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι αεροπλάνα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν παραβίασαν τα σύνορα της Συρίας ούτε καταγράφηκαν επιθέσεις εναντίον συριακών στρατευμάτων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε την ίδια ώρα πως η Μόσχα εξακολουθεί να ανησυχεί για τις επιθέσεις μαχητών στην Ιντλίμπ, όπου τουρκικές και συριακές δυνάμεις έχουν συγκρουστεί τις τελευταίες ημέρες. «Παραμένουμε ανήσυχοι από τη δραστηριότητα οργανώσεων μαχητών σε αυτή την περιοχή της Συρίας», είπε ο Πεσκόφ.

Πάντως, η Άγκυρα διαψεύδει τη Μόσχα, υποστηρίζοντας πως είχε ενημερώσει τη ρωσική κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις της στη Συρία. Εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως «Η δήλωση πως η Ρωσία δεν είχε ενημερωθεί δεν είναι ορθή. Η Τουρκία παρέχει τακτική και άμεση πληροφόρηση στη Ρωσία. Ενημέρωσε επίσης και για αυτό το πιο πρόσφατο περιστατικό. Δεν είναι αλήθεια να πούμε ότι δεν μοιραστήκαμε την πληροφορία. Οι μηχανισμοί που έχουν δημιουργηθεί χρησιμοποιούνται όπως πάντα», είπε.

Ο ίδιος, ανέφερε πως η Τουρκία θα θεωρεί «στόχους» τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις γύρω από τουρκικές θέσεις παρατήρησης στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε στο CNN Turk πως «το συριακό καθεστώς αποτελεί στο εξής στόχο για μας στην περιοχή έπειτα απ’ αυτή την επίθεση. Περιμένουμε από τη Ρωσία να μην προασπίσει το καθεστώς ούτε να το προστατεύσει επειδή, μετά την ξεκάθαρη επίθεση στις ένοπλες δυνάμεις μας, οι δυνάμεις του καθεστώτος γύρω από τις θέσεις μας είναι στόχοι».

Ο Τσελίκ πρόθεσε πως η συριακή κυβέρνηση «ενεργεί σαν μια τρομοκρατική οργάνωση» και πως θα διεξαχθούν συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους, που υποστηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση, σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή της Ιντλίμπ.

Νωρίτερα, η Άγκυρα είχε ανακοινώσει πως τέσσερις στρατιώτες της σκοτώθηκαν από συριακό βομβαρδισμό και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις απάντησαν βομβαρδίζοντας σήμερα θέσεις του συριακού καθεστώτος στη βορειοδυτική Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι στρατιώτες, όπως υποστηρίζει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Ο Ερντογάν, πάντως, υποστήριξε πως σκοτώθηκαν από 30 έως 35 στρατιώτες του καθεστώτος. «Τα αεροπλάνα F-16 μας και τα πυροβόλα μας βομβαρδίζουν αυτή τη στιγμή στόχους που καθορίσθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη. Όπως τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, η Άγκυρα θα συνεχίσει τα αντίποινα, μετά τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών της και τον τραυματισμό άλλων εννέα από συριακό βομβαρδισμό. Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ