Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στο Κομπάνι – 577 νεκροί

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στο Κομπάνι – 577 νεκροί

Το Ισλαμικό Κράτος ενίσχυσε χθες Σάββατο τις θέσεις του σε μεγάλο μέρος της κουρδικής πόλης Κομπάνι, στη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία.

Την ώρα που οι αεροπορικές επιδρομές από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον θέσεων του ΙΚ στο Ιράκ μπήκαν στον τρίτο μήνα τους και στην τρίτη εβδομάδα τους στη Συρία, χωρίς να έχουν καταφέρει να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών κυρίως στο Κομπάνι, οι επικεφαλής του στρατού των 21 χωρών του συνασπισμού θα συναντηθούν την Τρίτη στην Ουάσινγκτον για να εξετάσουν τη στρατηγική τους.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο Κομπάνι οι κουρδικές δυνάμεις, πολύ λιγότερες και χειρότερα εξοπλισμένες από τους μαχητές του ΙΚ, κατάφεραν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές σε πολλά μέτωπα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χθες Σάββατο 23 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Το ΙΚ ελέγχει το 40% του Κομπάνι, κυρίως τομείς στο ανατολικό, το νότιο και το δυτικό τμήμα της πόλης και έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το αρχηγείο των κουρδικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της πόλης, ένα χιλιόμετρο από τα τουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με τον Μουστάφα Έμπντι, έναν κούρδο ακτιβιστή από το Κομπάνι, οι κουρδικές δυνάμεις είναι ολοένα και πιο απελπισμένες καθώς βλέπουν τα πυρομαχικά τους να μειώνονται και ζητούν να διεξαχθούν περισσότερα αεροπορικά πλήγματα.

Από την έναρξη της επίθεσης του ΙΚ στην επαρχία του Κομπάνι, στις 16 Σεπτεμβρίου, 577 άνθρωποι κυρίως μαχητές – εκ των οποίων 321 τζιχαντιστές— έχουν σκοτωθεί, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο και περίπου 70 χωριά έχουν πέσει στα χέρια της οργάνωσης. Εξάλλου 300.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, περισσότεροι από 200.000 από τους οποίους έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Έως 700 πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο κέντρο του Κομπάνι και 10.000 με 13.000 έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα τουρκικά σύνορα, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν το Κομπάνι πέσει, οι πολίτες «είναι πολύ πιθανό να σφαγιαστούν».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ