Συνεχίζεται η δίκη των νεοναζί

Συνεχίζεται η δίκη των νεοναζί

 

Η συνέχιση της δίκης της ακροδεξιάς οργάνωσης NSU είναι ένα από τα βασικά θέματα σχολιασμού των γερμανικών εφημερίδων. Σχετικά με τη διαρκή υποβολή ενστάσεων η Welt σημειώνει:

«Φυσικά και θα ήταν προτιμότερο για τους περισσότερους συμμετέχοντες, εάν δεν έπρεπε να κάνουν πλέον ακροβασίες με διάφορες παραγράφους, αλλά να άκουγαν κάτι συγκεκριμένο. Οι ενστάσεις όμως ανήκουν στη διαδικασία διεξαγωγής της δίκης.

Και κάτι ακόμα: είναι υπερβολικό να ζητείται ο πλήρης αποκλεισμός της πολιτικής αγωγής. Οι δικηγόροι υπεράσπισης βρίσκονται απέναντι από μια φάλαγγα δικηγόρων υπεράσπισης των θυμάτων. Είναι όμως απλά δικαίωμα των θυμάτων να παρίστανται ως πολιτική αγωγή. Τώρα οι δράστες θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες».

Για το ίδιο θέμα η Sächsische Zeitung γράφει: «Οι δικηγόροι της Τσέπε κάνουν ό,τι μπορούν για να κάνουν δύσκολη τη ζωή του δικαστηρίου. Ένας από τους δικηγόρους της ζητάει στα σοβαρά να απαγορεύσει σε έναν από τους δικηγόρους των θυμάτων να γελάει. Η υπεράσπιση μοιάζει ακόμα να αναζητά το ρόλο της σε αυτή τη δίκη. Δαπανά πολύ ενέργεια σε παιχνίδια εξουσίας απέναντι στην πολιτική αγωγή και απέναντι στο δικαστήριο, ενέργεια που θα χρειαστεί άμεσα κατά την αποδεικτική διαδικασία».

Η Neue Westfälische επισημαίνει: «Κανένα ποινικό δικαστήριο δεν μπορεί να θεραπεύσει τα τραύματα των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι θα υποφέρουν ακόμα για χρόνια. Δεν θα πρέπει όμως το δικαστήριο να αποκλίνει από την πορεία του και θα πρέπει να αποδώσει στην Τσέπε και στους συνεργούς της τις ευθύνες που τους αναλογούν και να εξετάσει σε βάθος την υπόθεση. Και αυτή η πρόθεση θα πρέπει να είναι εμφανής στον τρόπο διεξαγωγής της δίκης».

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ