Συνετρίβη στη Σελήνη το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 – Τι συνέβη

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 συνετρίβη στη Σελήνη έπειτα από περιστροφή σε ανεξέλεγκτη τροχιά, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos. Η εταιρεία ανέφερε πως έχασε την επαφή με το διαστημικό σκάφος λίγο μετά την εμφάνιση ενός τεχνικού προβλήματος καθώς κινούνταν σε τροχιά πριν από την προσελήνωση.

Το Luna-25 ξέφυγε από τον έλεγχο και συνετρίβη. Ήταν προγραμματισμένο να προσεληνωθεί στον νότιο πόλο της Σελήνης την Δευτέρα για να αναζητήσει παγωμένο νερό.

“Το σκάφος μετακινήθηκε σε μη προβλέψιμη τροχιά και σταμάτησε να υπάρχει ως αποτέλεσμα πρόσκρουσης με την επιφάνεια της Σελήνης”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Roskosmos.

Το απόγευμα του Σαββάτου η Roskosmos είχε κάνει λόγο για μια “μη φυσιολογική κατάσταση” που σημειώθηκε στο ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 καθώς προετοιμαζόταν να εισέλθει σε τροχιά προσελήνωσης.

Το Luna-25, που έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, έχει σκοπό να λειτουργήσει για ένα έτος στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου επιστήμονες στη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπίσει ίχνη παγωμένου νερού στους κρατήρες.

Η ύπαρξη νερού στον φυσικό δορυφόρο της Γης αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη από τις μεγάλες διαστημικές δυνάμεις, επιτρέποντας ενδεχομένως μεγαλύτερα διαστήματα ανθρώπινης διαμονής στον πλανήτη, κάτι που θα επέτρεπε την εξόρυξη σεληνιακών πόρων.

Η Ρωσία χάνει την κούρσα του Διαστήματος και από την Ινδία

Η εκτόξευση του Luna-25 ήταν η πρώτη στην οποία προχώρησε η Ρωσία μετά το 1976.

Η αποτυχία για αυτήν την αποστολή κύρους υπογραμμίζει την εξασθένιση της Ρωσίας ως διαστημικής δύναμης μετά τις ένδοξες ημέρες του ανταγωνισμού την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Μόσχα ήταν η πρώτη που εκτόξευσε δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη –τον Σπούτνικ 1 το 1957– και ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα το 1961.

Η Ρωσία δεν είχε επιχειρήσει αποστολή στο διάστημα από το Luna-24 το 1976, όταν πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Το Luna-25 επρόκειτο να προσεληνωθεί στον νότιο πόλο της Σελήνης αύριο, 21 Αυγούστου, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους για το διάστημα.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από την Ινδία, το διαστημόπλοιο της οποίας, Chandrayaan-3, προγραμματίζεται να προσεδαφιστεί στον νότιο πόλο της Σελήνης αυτή την εβδομάδα, και ευρύτερα από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν προωθήσει αμφότερες τις διαστημικές τους φιλοδοξίες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ