Συνάντηση Μπάιντεν με Μακρόν: Η Ρωσία πρέπει να καταστεί υπόλογη για θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Κοινό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία παρουσίασαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στον Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να διευκρινίζει ότι θα δεχτεί να μιλήσει στον πρόεδρο της Ρωσίας, αν αυτός δείξει προθυμία να τερματίσει τον πόλεμο.

Επίσκεψη Μακρόν στις ΗΠΑ: Τα γαλλικά του Μπάιντεν, οι προετοιμασίες της Πρώτης Κυρίας για το δείπνο και στο βάθος οι διαφωνίες

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να καταστεί υπόλογη για θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα Μπάιντεν και Μακρόν τόνισαν πως ΗΠΑ και Γαλλία θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί», καθώς και οι δύο συμφώνησαν και επιβεβαίωσαν «εκ νέου τη συνεχή υποστήριξη των χωρών τους στην Ουκρανία». Κοινή ήταν δέσμευσή τους να παρέχουν «πολιτική, ασφάλεια, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια», στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν αποφεύγει να έχει απευθείας επαφή με τον πρόεδρο της Ρωσίας, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ωστόσο ο Μακρόν κράτησε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με τον Πούτιν. «Είμαι έτοιμος, αν είναι πρόθυμος να μιλήσει, (να) μάθω τι είναι διατεθειμένος να κάνει», είπε ο Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη με τον Μακρόν. Διευκρίνισε όμως ότι θα είχε επαφή με τον Πούτιν μόνο σε συνεννόηση με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ. Είπε ακόμα ότι δεν θα έκανε τίποτα που θα έβλαπτε τα ουκρανικά συμφέροντα. «Δεν πρόκειται να το κάνω μόνος μου», είπε.
Οι δύο ηγέτες,εκτός από την υπόσχεση στήριξης στην Ουκρανία, αναζήτησαν τρόπους να αμβλύνουν και τις οικονομικές εντάσεις που χωρίζουν τις δύο χώρες, στις συνομιλίες που είχαν στο Οβάλ Γραφείο.

Ιαπωνία: «Κάν’ το όπως ο Μακρόν» – Τι προτείνει η κυβερνήτης του Τόκιο για την εξοικονόμηση ενέργειας

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε στον Μακρόν να κάνει αλλαγές στη νομοθεσία που πέρασε από το Κογκρέσο φέτος και που τα ευρωπαϊκά έθνη φοβούνται ότι θα βλάψουν τις οικονομίες τους. Πρόκειται για νόμους που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανανεώσιμης ενέργειας των ΗΠΑ και της βιομηχανίας ημιαγωγών. Για τις διατάξεις αυτές, ο Μπάιντεν είπε ότι έχουν «ελαττώματα» που μπορούν να αντιμετωπιστούν. «Υπάρχουν τροποποιήσεις που μπορούμε να κάνουμε και που μπορούν ουσιαστικά να διευκολύνουν τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεργάζονται ή να προχωρούν μόνες τους», είπε ο Μπάιντεν, ο οποίος είπε ότι αυτός και ο Μακρόν είχαν μια μακρά συζήτηση για το θέμα. Πρόκειται για το θέμα των κρατικών επιδοτήσεων στην πράσινη βιομηχανία των ΗΠΑ, επιδοτήσεων που καθιστούν τα ευρωπαϊκά προϊόντα του αντίστοιχου κλάδου πολύ ακριβότερα των αμερικανικών, στην αμερικανική αγορά.

Ο Μακρόν είπε ότι είναι σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους να «επανασυγχρονίσουν» τις προσεγγίσεις τους. «Η Γαλλία δεν ήρθε εδώ για να ζητήσει κάποιο είδος εξαίρεσης για την οικονομία της. Ήρθαμε να μοιραστούμε πώς μας επηρεάζουν οι συνέπειες αυτού του κανονισμού», είπε.

Στο κοινό τους ανακοινωθέν, οι δύο πρόεδροι υποσχέθηκαν να συντονίσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με «την πρόκληση της Κίνας στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να συνεργαστούν με την Κίνα σε σημαντικά παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή».

(Φωτό:AP)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ