Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι: Αποκεφάλισε καθηγητή φωνάζοντας “Αλλάχ Ακμπάρ” – 18χρονος Τσετσένος ο δράστης

Ήταν λίγο μετά τις 17.00 τοπική ώρα στο Παρίσι όταν καθηγητής μέσης εκπαίδευσης έπεφτε νεκρός στη μέση του δρόμου στο διαμέρισμα Βαλ ντ’Ουάζ, με τον δράστη της φονικής επίθεσης να τον αποκεφαλίζει. Αμέσως στη γαλλική πρωτεύουσα σήμανε συναγερμός με τον τρόμο της τρομοκρατίας να επανεμφανίζεται.

Στο σημείο έσπευσαν μονάδες της αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής Εισαγγελίας (Pnat) που ανέλαβε την έρευνα για το αποκεφαλισμένο πτώμα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για “ανθρωποκτονία που σχετίζεται με τρομοκρατική επιχείρηση” και “σύσταση εγκληματικής, τρομοκρατικής συμμορίας”.

Ο δράστης φέρεται να είναι ένας 18χρονος, γεννημένος στη Μόσχα, με τσετσενική καταγωγή.

Ο 18χρονος αποκεφάλισε τον καθηγητή επειδή αυτός έδειξε τα σκίτσα του Μωάμεθ από το Σαρλί Εμπντό στους μαθητές του, κίνηση που λέγεται ότι εξαγρίωσε τους γονείς των μαθητών. Η ταυτότητα του δράστη δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη επισήμως. Ο 18χρονος φώναξε “Αλλαχού Ακμπάρ” και επιτέθηκε στον καθηγητή ενώ λίγο αργότερα έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. Όταν αστυνομικοί του ζήτησαν να ρίξει το όπλο του εκείνος, που φέρεται να φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά, τους απείλησε και έτσι εξουδετερώθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις. Πηγή είπε στη Le Parisien: “To θύμα πρόσφατα είχε παραδώσει μάθημα ελευθερίας της έκφρασης και τους είχε δείξει τις καρικατούρες του Μωάμεθ. Ο δολοφονημένος καθηγητής αργότερα ταυτοποιήθηκε ως Σαμουέλ Π”. Η ίδια πηγή θεωρεί πως αυτό το μάθημα ήταν η αφορμή ώστε ο εξαγριωμένος νεαρός άνδρας να του επιτεθεί και να τον αποκεφαλίσει. Λέγεται ακόμη ότι ο18χρονος δράστης είχε διασυνδέσεις με το σχολείο. Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα, στο προάστιο Κονφλάν Σεντ Ονορέντ του Παρισιού. Η περιοχή αποκλείστηκε αμέσως.

Όπως μεταδίδει η Μαρία Δεναξά για το enikos.gr, η επίθεση έγινε κοντά σε σχολείο. Στο σημείο της επίθεσης έσπευσαν ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανάν και ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ενώ αργότερα το βράδυ στο σημείο έφθασε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η επίθεση γίνεται λίγες ημέρες μετά τη νέα επίθεση στα πρώην γραφεία της εφημερίδας Σαρλί Εμπντό και γίνεται Παρασκευή ημέρα προσευχής των μουσουλμάνων.

Πηγή: RT. com, Le Figaro, Le Monde, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ