Συναγερμός στη Γουατεμάλα: «Βρυχάται» το ηφαίστειο Φουέγο – Απόκοσμες εικόνες – ΒΙΝΤΕΟ

Το ηφαίστειο Φουέγο στη Γουατεμάλα εισήλθε το Σάββατο σε νέα φάση έκρηξης. Οι Αρχές κάνουν λόγο για μικρές, μέτριες και ισχυρές εκρήξεις, εκροή λάβας και εκτόξευση τέφρας. Ακόμα, δεν έχει δοθεί εντολή για την απομάκρυνση του πληθυσμού.

Χιλή: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Λασκάρ – Έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή – ΒΙΝΤΕΟ

“Το ηφαίστειο Φουέγο παρουσίασε αύξηση της δραστηριότητάς του, η οποία κατά τη διάρκεια των τελευταίων λεπτών εισήλθε σε φάση έκρηξης”, αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας (Insivumeh) της Γουατεμάλας σε ανακοίνωσή του.

Από τη στιγμή που εισήλθε στη φάση αυτή, στο ηφαίστειο Φουέγο, που φτάνει τα 3.763 μέτρα σε ύψος και βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας, προκαλούνται “συνεχείς μικρές, μέτριες και ισχυρές εκρήξεις”, προσθέτει το Ινστιτούτο.

Επίσης έχει σχηματιστεί “πίδακας” λάβας που ξεπερνά σε ύψος τα 500 μέτρα από τον κρατήρα του ηφαιστείου, ενώ στήλη ηφαιστειακής τέφρας υψώνεται στον ουρανό σε απόσταση άνω του ενός χιλιομέτρου από την κορυφή του ηφαιστείου, διευκρίνισε το Insivumeh.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν απομακρυνθεί κάτοικοι από τις κοινότητες που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εθνικής συντονιστικής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών CONRED Ροντόλφο Γκαρσία.

Στις 3 Ιουνίου του 2018, έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο είχε προκαλέσει τον θάνατο 215 ανθρώπων και σχεδόν τον ίδιο αριθμό αγνοουμένων στις κοντινές αγροτικές κοινότητες.

Η Γουατεμάλα έχει άλλα δύο ενεργά ηφαίστεια: το Σαντιαγκίτο, στο δυτικό τμήμα, και το Πακάγια, το οποίο βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ