Σύγκρουση πάνω από την Μαύρη Θάλασσα – Οι ΗΠΑ καλούν για εξηγήσεις τον Ρώσο πρέσβη

Σοβαρό περιστατικό μεταξύ ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και ενός αμερικανικού κατασκοπευτικού drone, σημειώθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο, πάνω από την Μαύρη Θάλασσα, το οποίο κατέληξε στην συντριβή του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Ο Εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Νέντ Πράις,  ανακοίνωσε ότι θα κληθεί ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, για να δώσει εξηγήσεις. Ήδη Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα μετέφερε ισχυρό μήνυμα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους συμμάχους και τους εταίρους τους για το περιστατικό και την κατάρριψη του αμερικανικού drone,  δήλωσε ο Πράις στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το CNN ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, αφού του προκάλεσε ζημιά στην προπέλα.
Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που γνωρίζει το περιστατικό. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper και δύο αεροσκάφη SU-27 Flanker επιχειρούσαν σε διεθνή ύδατα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, όταν ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη πέταξε σκόπιμα μπροστά από το αμερικανικό, και έρριξε καύσιμα μπροστά από το drone. Mία ριπή καυσίμου κατέστρεψε την προπέλα του Reaper, η οποία είναι τοποθετημένη στο πίσω μέρος του drone. Η ζημιά στην προπέλα ανάγκασε τις ΗΠΑ να καταρρίψουν το Reaper σε διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εξέδωσε δήλωση κατηγορώντας το ρωσικό αεροσκάφος ότι ενήργησε με «απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά αβλαβές και αντιεπαγγελματικό τρόπο».
«Στις 7:03 π.μ. (CET), ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 χτύπησε τον έλικα του MQ-9, αναγκάζοντας τις δυνάμεις των ΗΠΑ να καταρρίψουν το MQ-9 σε διεθνή ύδατα. Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, τα Su-27 έριξαν καύσιμα και πέταξαν μπροστά από το MQ-9 με απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά αβλαβές και αντιεπαγγελματικό τρόπο. Αυτό το περιστατικό καταδεικνύει έλλειψη ικανότητας, εκτός από το ότι είναι ανασφαλές και αντιεπαγγελματικό», δήλωσε ανώττατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Ο James B.Hecker, που έκανε τις δηλώσεις είναι διοικητής ττων αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη και στην Αφρική.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το περιστατικό από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με τον συντονιστή επικοινωνίας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Ο Kirby He είπε ότι «δεν είναι ασυνήθιστο» για ρωσικά αεροσκάφη να αναχαιτίζουν αμερικανικά αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και είπε ότι υπήρξαν και άλλες αναχαιτίσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, είπε ότι το επεισόδιο σήμερα, Τρίτη ήταν μοναδικό στο πόσο «ανασφαλείς, αντιεπαγγελματικές και απερίσκεπτες» ήταν οι ρωσικές ενέργειες.
Ρωσικά και αμερικανικά αεροσκάφη επιχειρούν σταθερά πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, από τότε που ξέσπασε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτή όμως είναι η πρώτη αντιπαράθεση ΗΠΑ Ρωσία, που γίνετασι γνωστή και πρόκειται για μια δυνητικά επικίνδυνη κλιμάκωση σε μια κρίσιμη στιγμή των μαχών.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν drones Reaper πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα από πριν από την έναρξη του πολέμου, χρησιμοποιώντας τα κατασκοπευτικά drones για την παρακολούθηση της περιοχής. Τα drones Reaper μπορούν να πετάξουν έως και 50.000 πόδια, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, και διαθέτουν αισθητήρες και δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και αναγνώρισης για εκτεταμένες χρονικές περιόδους, καθιστώντας το drione ιδανική πλατφόρμα για την παρακολούθηση κινήσεων στο πεδίο της μάχης και στη Μαύρη Θάλασσα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ