Sueddeutsche: Ο Σόιμπλε επικράτησε

«Έπαινος για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, μέσω του οποίου επιχειρεί μια αποτίμηση των αποφάσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Όπως υπογραμμίζει, «το Eurogroup αναγνωρίζει τις προσπάθειες που κατέβαλε η Αθήνα και διαθέτει κι άλλα δισεκατομμύρια». Η εφημερίδα του Μονάχου θίγει επίσης το χάσμα απόψεων μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι επικράτησε τελικά η γραμμή Σόιμπλε.

Ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι το πραγματικά επίμαχο ερώτημα της βραδιάς του Eurogroup ήταν «πώς θα κατορθώσουν οι Ευρωπαίοι να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρίτο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα; Αυτό είναι για τον Σόιμπλε μια απαραίτητη προϋπόθεση για συμφωνία. Σε αντίθεση με προηγούμενες συνεδριάσεις για την Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάνει σαφείς δηλώσεις αυτή τη νύχτα: Θέλει συμφωνία. Το πρόβλημα είναι μόνο, ότι το ΔΝΤ επέμενε μέχρι πρότινος για μαζική ελάφρυνση χρέους – και μάλιστα αμέσως. Ωστόσο, δεν βγήκε τίποτα. Ο Σόιμπλε επικράτησε. Εκτεταμένα μέτρα ελάφρυνσης χρέους πρόκειται να αποφασιστούν μετά το 2018, εφόσον κριθεί τότε ότι είναι απαραίτητες. Με αυτόν τον τρόπο ο Σόιμπλε μπορεί να αποφύγει μια συζήτηση που σε διαφορετική περίπτωση μάλλον θα συνδιαμόρφωνε τον προεκλογικό αγώνα ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2017».

Διαβάστε επίσης:

Το ειρωνικό σκίτσο της Βild: Μέρκελ, Ομπάμα και άλλοι 5 ηγέτες ως νάνοι

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας για την άφιξη του Πούτιν– 2.500 αστυνομικοί επί ποδός

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ