Στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον – Όσα γνωρίζουμε έως τώρα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παρακολουθούνται δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, οι οποίες ευθύνονται μέχρι στιγμής για μερικές δεκάδες κρούσματα Covid-19 σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι πιο μολυσματικές ή αν προκαλούν πιο σοβαρή νόσο. 

Συγκεκριμένα υπό παρακολούθηση τίθενται τα νέα στελέχη BA.4 και BA.5, τα οποία έρχονται να προστεθούν στην αρχική βερσιόν της Όμικρον, ΒΑ.1, την υποπαραλλαγή ΒΑ.2 που επικρατεί σήμερα σε όλο τον κόσμο και τα σπανιότερα στελέχη ΒΑ.1.1 και BA.3.

Στο μεταξύ στη Βρετανία και άλλες χώρες παρακολουθείται μια άλλη υποπαραλλαγή, ένα υβρίδιο των ΒΑ.1 και BA.2 που ονομάστηκε Όμικρον ΧΕ, με τα διαθέσιμα στοιχεία να δείχνουν ότι ίσως είναι 10% πιο μεταδοτική από την BA.2.

Όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, οι υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 τίθενται υπό παρακολούθηση λόγω «πρόσθετων μεταλλάξεων που πρέπει να μελετηθούν προκειμένου να κατανοηθεί η επίπτωσή τους στο δυναμικό ανοσιακής διαφυγής».

Η BA.2 αντιστοιχεί σήμερα στο 94% των δειγμάτων που υποβάλλονται σε γενετικές εξετάσεις σε όλο τον κόσμο. Είναι πιο μεταδοτική από άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, δεν δείχνει όμως να αυξάνει την πιθανότητα σοβαρής νόσου ή θανάτου.

Μόνο μερικές δεκάδες κρούσματα BA.4 και BA.5 έχουν καταχωρηθεί μέχρι σήμερα στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID, ανέφερε ο ΠΟΥ.

 

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.