Στο Κογκρέσο «παίζεται» η αξιοπιστία του Ομπάμα

Στο Κογκρέσο «παίζεται» η αξιοπιστία του Ομπάμα

Ρεπορτάζ: Μουζακίτης Σπύρος

Στο «κενό» έπεσαν οι αγωνιώδεις προσπάθειες του Μπαράκ Ομπάμα να πείσει την G20 για την αναγκαιότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και τώρα όλα τα βλέμματα στρέφονται στο αμερικανικό Κογκρέσο, με τα έως τώρα δεδομένα να καθιστούν σαφές ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κινείται σε αχαρτογράφητα νερά. 

Η Αγία Πετρούπολη αποδείχθηκε «αφιλόξενη» για τα σχέδια του Ομπάμα, καθώς κάθε άλλο παρά ομόφωνη στήριξη κατάφερε να εξασφαλίσει από τους ηγέτες της G20. Περισσότερες ήταν το προηγούμενο διήμερο οι φωνές που διατύπωσαν την αντίθεσή τους και τον σκεπτικισμό τους για μία επιχείρηση στη Δαμασκό, ενώ αυτός που κέρδισε έδαφος είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Τι κι αν οι δύο ισχυροί άνδρες συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου για είκοσι λεπτά; Στο μόνο που συμφώνησαν είναι ότι διαφωνούν. Και αυτό κατέστη σαφές και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, με τον Πούτιν μάλιστα να ξεκαθαρίζει ότι η Ρωσία θα βρίσκεται στο πλευρό της Δαμασκού σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση. Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει απάντηση στη χρήση χημικών όπλων, ακόμη και εάν δεν αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Εκλέχθηκα για να τερματίσω τους πολέμους, όχι για να τους αρχίσω, όμως ο κόσμος δεν μπορεί να παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια», τόνισε. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική προεδρία μετά το τέλος της Συνόδου της G20, αναφέρεται ότι έντεκα από τις χώρες μέλη της Ομάδας καταδίκασαν την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά όπλα στη Συρία και ζήτησαν να δοθεί μία αυστηρή διεθνής απάντηση. Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται σαφώς κάποιο αίτημα για να ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Τη ανακοίνωση προσυπέγραψαν οι ηγέτες και εκπρόσωποι των ηγετών της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, μονόδρομο αποτελεί για τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να πείσει το Κογκρέσο για την επίθεση στη Συρία, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να είναι εύκολο, καθώς αναλυτές αναφέρουν ότι προς το παρόν το ένα τρίτο βουλευτών και γερουσιαστών παραμένει αναποφάσιστο, ενώ η πλειοψηφία όσων έχουν λάβει απόφαση εμφανίζονται αρνητικοί. Στους αναποφάσιστους αναμένεται να «στοχεύσει» ο Ομπάμα στο διάγγελμά του την Τρίτη, ενόψει της ψηφοφορίας η οποία αν εξελιχθεί αρνητικά για τον ίδιο, θα πλήξει ανεπανόρθωτα την εικόνα του. 

Στο διάγγελμά του ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα θα πρέπει να απευθυνθεί και στους αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι εμφανίζονται αρνητικοί στην επέμβαση στη Συρία, κάτι που δείχνουν και δύο νέες δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ. Κι αυτό διότι τα μέλη του Κογκρέσου λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους τη γνώμη των πολιτών – και ψηφοφόρων τους – και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να κινηθούν αντίθετα από την κοινή γνώμη. Εκτός από αυτό, βουλευτές και γερουσιαστές εκφράζουν φόβους για την αντίδραση που θα έχει το καθεστώς Άσαντ σε μία ενδεχόμενη επίθεση, καθώς πολλοί τονίζουν ότι είναι πολύ πιθανό, εφόσον έχει ήδη χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, να το ξανακάνει. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ψηφοφορία στο Κογκρέσο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχει πιθανότητα να καθυστερήσει ακόμη μία εβδομάδα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να κερδίσει χρόνο στην προσπάθειά του να πείσει τα μέλη του για την επέμβαση. Ο ίδιος άλλωστε γνωρίζει ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι δύσκολο να εξασφαλίσει το πολυπόθητο για αυτόν «ναι». 

Σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε πως ο Ομπάμα δεν σκοπεύει να αναλάβει δράση εναντίον της Συρίας χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. «Ο πρόεδρος φυσικά έχει τη δικαιοδοσία να δράσει, όμως δεν είναι ούτε η επιθυμία του, ούτε η πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει τη δικαιοδοσία αυτή χωρίς την υποστήριξη του Κογκρέσου» ανέφερε ο Τόνι Μπλίνκεν, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας. Δεν είναι λίγα τα αμερικανικά ΜΜΕ που επικρίνουν την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αναζητήσει έγκριση από το Κογκρέσο για το εάν θα προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση. 

Μάλιστα, αναφέρουν ότι αυτή η πρωτοβουλία θα αποτελέσει προηγούμενο για τους επόμενους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι είτε – σε περίπτωση που έχει θετικό αποτέλέσμα για τον Ομπάμα – θα πρέπει στο μέλλον να αναζητούν την έγκρισή του για τις αποφάσεις τους, είτε – σε περίπτωση που ο Ομπάμα χάσει τη μάχη – δεν πρόκειται ποτέ ξανά να ζητήσουν έγκριση. 

Συρία: Ομπάμα και Πούτιν διαφωνούν – Στα δύο οι G20

«Τεράστιο το οπλοστάσιο του Άσαντ»

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ