Στη φυλακή Ισπανός πρώην ΥΠΟΙΚ και πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ – ΒΙΝΤΕΟ

Λίγο πριν περάσει τις πύλες των φυλακών, ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας του, Ροντρίγκο Ράτο ζήτησε «συγγνώμη από την κοινωνία» στην Ισπανία: «Ζητώ συγγνώμη από την κοινωνία και από τους ανθρώπους που μπορεί να αισθάνονται απογοητευμένοι ή ότι επηρεάστηκαν», δήλωσε ο 69χρονος Ράτο στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν κοντά στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

«Παρουσιάστηκε (στη φυλακή) του Σότο ντελ Ρεάλ», κοντά στη Μαδρίτη, λίγο μετά τις 13.00, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της διοίκησης των φυλακών.

Ο Ράτο ήταν πρώην κορυφαίο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος, υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της συντηρητικής κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ από το 1996 έως το 2004 προτού γίνει διευθυντής του ΔΝΤ έως το 2007.

Ωστόσο, φυλακίζεται με την ιδιότητα του πρώην τραπεζίτη για να εκτίσει ποινή φυλάκισης τεσσεράμισι ετών που αφορά στην υπεξαίρεση κεφαλαίων, στο πλαίσιο της υπόθεσης της τράπεζας Bankia.

Ο Ράτο καταδικάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου διότι διατήρησε στην τράπεζα, της οποίας προήδρευε, ένα «μαύρο σύστημα τραπεζικών καρτών» με τις οποίες διάφορα στελέχη ρύθμιζαν προσωπικά έξοδα χωρίς να αιτιολογούν ή να δηλώνουν τίποτα στην εφορία, ενώ η Ισπανία υπάχθηκε σε μια οδυνηρή θεραπεία λιτότητας.

Το όνομα του Ράτο –που ήταν τραπεζίτης μόνο από το 2010 έως το 2012– συνδέεται κυρίως με το μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο στην ιστορία της Ισπανίας, όταν επενδυτές παροτρύνθηκαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε ‘τοξικά’ τραπεζικά προϊόντα και πολλοί μικρομέτοχοι ζημιώθηκαν μετά την καταστροφική είσοδο στο χρηματιστήριο της Bankia το 2011.

Η δικαιοσύνη έκρινε ότι αυτή η εισαγωγή στο χρηματιστήριο ήταν δόλια και ο Ράτο θα δικαστεί από τις 26 Νοεμβρίου για απάτη μαζί με δεκάδες άλλους κατηγορουμένους.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ