Στάινμαγιερ: Θα πείσουμε την Ρωσία

Στάινμαγιερ: Θα πείσουμε την Ρωσία

«Το μεγάλο θέμα είναι πώς θα καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την Ουκρανία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ προσερχόμενος στο Ζάππειο Μέγαρο, προκειμένου να συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Η αιματοχυσία στους δρόμους έχει σταματήσει, αλλά βεβαίως επίκεινται δύσκολοι μήνες, ίσως και χρόνια για την Ουκρανία» είπε, επισημαίνοντας ότι είναι «απόλυτα ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και αποδεκτή η απόσχιση της Κριμαίας και η ενσωμάτωσή της στο ρωσικό κράτος».

Σημειώνοντας ότι το μεγάλο θέμα είναι η σταθεροποίηση της Ουκρανίας, πρόσθεσε:

«Ετοιμαζόμαστε για την πιθανότητα να έχουμε οικονομικά βάρη και ελπίζουμε ότι θα μας βοηθήσει η Ουκρανία να φτιάξουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις γι’ αυτό» καθώς είναι σαφές ότι «εάν αναμένει κανείς οικονομική ενίσχυση, πρέπει να αρχίσει να δραστηριοποιείται για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη έναρξη αξιόπιστης διαδικασίας δημιουργίας Συντάγματος, όπως επίσης πρέπει να αποσαφηνιστούν θέματα που σχετίζονται με την εγκληματικότητα του παρελθόντος».

Επίσης έθεσε το θέμα διαλεύκανσης της υπόθεσης των θανάτων στη πλατεία Μαϊντάν και άλλες πόλεις της Ουκρανίας, συμβουλεύοντας τη χώρα να δεχθεί βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη διαλεύκανση αυτών των εγκλημάτων.

Σχετικά με τη Ρωσία, ο κ. Στάινμαγιερ τόνισε πως «είναι σαφές ότι αναμένουμε από τη Ρωσία και άλλα βήματα, τα οποία θα μας πείσουν ότι επιθυμεί την αποκλιμάκωση. Η αποδοχή της αποστολής διεθνών παρατηρητών είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα». Και πρόσθεσε:

«Είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας διεθνούς ομάδας επαφής, στην οποία θα εκπροσωπούνται και οι δύο πλευρές, Ρωσία και Ουκρανία, ώστε να μπορούν να μιλούν απευθείας μεταξύ τους για το θέμα της σταθεροποίησης στην Ουκρανία και ολόκληρη την περιοχή».

«Πιστεύω» κατέληξε, ότι «θα μπορέσουμε να πείσουμε τη Ρωσία πως δεν είναι προς το συμφέρον της να έχει μία καταρρέουσα Ουκρανία στην άμεση γειτονία της» τονίζοντας τη σημασία της δυνατότητας ενεργειακής επιβίωσης της Ουκρανίας.

 

Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ