Σρέντερ: Να δώσουμε χρόνο στους εταίρους μας

Σρέντερ: Να δώσουμε χρόνο στους εταίρους μας

O πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος θέσπισε οδυνηρές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία στις αρχές του 2000, κρίνει ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ευρωπαϊκές χώρες που είναι αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση, για να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, σε ένα άρθρο που θα δημοσιευτεί αύριο.

Αποτελεί «συμφέρον της Γερμανίας να δώσουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας περισσότερο χρόνο για τις μεταρρυθμίσεις με το να είμαστε περισσότερο ευέλικτοι στην πολιτική λιτότητας» έγραψε ο πρώην καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) σε ένα άρθρο που δημοσιεύει η εφημερίδα Handelsblatt.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε προτείνει τη Δευτέρα στην Τουλούζη να αποκλεισθούν από τον υπολογισμό του δημοσίου ελλείμματος στην ευρωζώνη τα «κόστη που προκαλούνται από τα μέτρα μεταρρύθμισης» ώστε «να δοθεί περισσότερος χρόνος» στις ενδιαφερόμενες χώρες.

Οι δηλώσεις του αυτές προκάλεσαν πολλές επικρίσεις στη Γερμανία, όπου κατηγορήθηκε ότι συμμετέχει σε ένα μέτωπο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, με επικεφαλής τη Γαλλία και την Ιταλία, προκειμένου να υπάρξει χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τον ανακάλεσε στην τάξη και ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη τροποποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας».

«Η πρόταση του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών να δώσουμε περισσότερο χρόνο στις χώρες που είναι αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση και περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι σωστή» εκτίμησε ο Σρέντερ, ο οποίος όρισε ως μοντέλο τα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνησή του και είναι ευρέως γνωστά ως Ατζέντα 2010.

«Δεν θα ήταν πολιτικά δυνατό να προβούμε σε περιστολή δαπανών ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ και να εξυγιάνουμε τα δημοσιονομικά μας εφαρμόζοντας μόνο αμφιλεγόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» εκτίμησε ο ίδιος, προειδοποιώντας για την απειλή του λαϊκισμού στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.