Σουλίνοβο: Η αόρατη σοβιετική πόλη που εμφανίστηκε ξαφνικά στον χάρτη της Πολωνίας

Όταν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος και το πρώην Ανατολικό Μπλοκ διαλύθηκε, η Πολωνία, που ως τότε είχε στρατηγική θέση  στη διάταξη των Σοβιετικών Όπλων ξανασχεδίασε τον χάρτη της.

ΗΠΑ: Εγκρίνουν την πώληση αρμάτων μάχης στην Πολωνία και στην Ταϊβάν ανταλλακτικά αεροσκαφών

Ο νέος χάρτης όμως είχε μια μικρή διαφορά. Στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στην επαρχία της Δυτικής Πομερανίας, εμφανίστηκε μια μικρή κουκίδα με την ένδειξη Μπόρνε Σουλίνοβο. Η πόλη ως τότε ήταν μια απόρρητη βάση του Σοβιετικού Στρατού. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν υπήρχε στον Χάρτη. Ως μυστική στρατιωτική βάση των Σοβιετικών λειτουργούσε από το 1949. Οι Σοβιετικοί αποχώρησαν το 1992 και μόνον τότε έδωσαν στους Πολωνούς τον έλεγχο της πόλης. Έχει πληθυσμό περί  τις 5000 κατοίκων και περίπου άλλοι τόσοι ζουν στην ευρύτερη περιοχή γύρω της.

Η πόλη έμεινε εκτός ελέγχου της Βαρσοβίας στη διάρκεια όλου του Ψυχρού Πολέμου. Επισήμως δεν υπήρχε ποτέ. Οι πρώτοι που την ίδρυσαν ήταν οι ναζί. Όταν ηττήθηκαν, η Πολωνία πέρασε στην σφαίρα επιρροής της Μόσχας. Όταν οι Σοβιετικοί παρέδωσαν την πόλη στους Πολωνούς ήταν «καθαρή». Αλλά οι φήμες την θέλουν να είναι μία από τις προκεχωρημένες αποθήκες πυρηνικών όπλων της Σοβιετικής Ένωσης.

Πολωνία: Θα εγκαταστήσει στο δικό της έδαφος τους Patriot που της προσέφερε η Γερμανία

Η Γερμανία φέρεται να αγόρασε την περιοχή το 1933, και άρχισε να κατασκευάζει μια τεράστια στρατιωτική βάση, την οποία χρησιμοποιούσε και ως πεδίο δοκιμών. Για να γίνουν αυτά οι περισσότεροι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή και σπίτια τους γκρεμίστηκαν. Στη θέση τους χτίστηκαν στρατώνες και ένα χωριό το Λίντε. Τα έργα στην περιοχή ολοκληρώθηκαν το 1938 και τότε, τον Αύγουστο, ο Αδόλφος Χίτλερ έκανε τα εγκαίνια. Λίγο μετά, μετακόμισε εκεί η Σχολή Πυροβολικού της Βέρμαχτ. Μέχρι και τεχνητή έρημο έφτιαξαν εκεί οι ναζί για να εκπαιδεύσουν τις δυνάμεις του Άφρικα Κορπς, υπό τον Ρόμελ.

Δείτε την ιστορία της αόρατης πόλης στο ντοκιμαντέρ του BBC.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ