Σουηδία – Φινλανδία: Καλούν Τουρκία και Ουγγαρία να εγκρίνουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία και η  Φινλανδία  παραμένουν προσηλωμένες στην ταυτόχρονη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, μολονότι η Τουρκία εναντιώνεται στην υποψηφιότητα της δεύτερης,  δήλωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στη Στοκχόλμη.

Ερντογάν για Σουηδία: Δεν θα πρέπει να μπει στον κόπο να προσπαθήσει αυτή τη στιγμή

Η Άγκυρα λέει ότι θα μπορούσε να εγκρίνει το ενταξιακό πρωτόκολλο μόνο για τη Φινλανδία, ωστόσο ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο και το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψαν αυτήν την ιδέα, με το επιχείρημα ότι η ασφάλεια των δύο σκανδιναβικών χωρών είναι αλληλένδετη.

«Δεν μου αρέσει αυτό το κλίμα, αυτή η στάση όπου η Σουηδία παρουσιάζεται σαν το προβληματικό παιδί της τάξης. Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό», είπε η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν. «Η Σουηδία πληροί επίσης όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.  Η Μάριν είπε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων» να ενταχθούν μαζί οι δύο χώρες στο ΝΑΤΟ και ότι θέλουν να εγκριθεί το αίτημά τους από τα κοινοβούλια της Ουγγαρίας και της Τουρκίας, «το συντομότερο δυνατόν».

Γερουσιαστής Βαν Χόλεν: Άπιστος σύμμαχος η Τουρκία – Κανένα F-16 χωρίς ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον είπε ότι η χώρα του εξακολουθεί να τηρεί την τριμερή συμφωνία που υπέγραψαν πέρσι το καλοκαίρι η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία για την ένταξη των δύο πρώτων στο ΝΑΤΟ.

«Ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι μαζί και φιλοδοξούμε να το ολοκληρώσουμε μαζί», είπε ο Κρίστερσον, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλουν το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη για να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ