Σουδάν: Αγωνία για τους δύο Έλληνες που χτυπήθηκαν από ρουκέτα – Πώς εγκλωβίστηκαν πιστοί στη Μητρόπολη στο Χαρτούμ

Δύο Έλληνες είναι μεταξύ των τραυματιών από την απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν.  Οι τελευταίες πληροφορίες του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι οι Έλληνες βρίσκονταν στην εκκλησία και φεύγοντας, τραυματίστηκαν από ρουκέτα στα κάτω άκρα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τους Έλληνες που βρίσκονται στη χώρα ούτε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δύο τραυματίες, καθώς η η χώρα μας δεν έχει πρεσβεία στο Σουδάν.

Όπως είπε στον OPEN ο Μητροπολίτης Νουβίας παντός Σουδάν και Ερυθραίας, κ. Σάββας, δυστυχώς η κατάσταση είναι έκρυθμη. «Όσοι ήταν στην εκκλησία χθες, έχουν εγκλωβιστεί εδώ. Τους φιλοξενούμε στην Μητρόπολη στο Χαρτούμ, όπως μπορούμε. Είναι γύρω στα 15 άτομα. Είναι Έλληνες, Ρώσοι, ορθόδοξοι Αιθίοπες και Σουδανοί», ανέφερε ο Μητροπολίτης, ο οποίος κατήγγειλε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση προκειμένου να είναι προσεκτικοί. «Εάν υπήρχε ενημέρωση, δεν θα κάναμε τίποτα στην εκκλησία».

Σχετικά με τους Έλληνες τραυματίες, ο Μητροπολίτης είπε: «Είχαν πει ότι θα τους χειρουργούσαν σήμερα, γιατί έχουν τραυματιστεί στα κάτω άκρα. Ο ένας έχει τραυματιστεί και στην κοιλιά και στο μάτι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ένας τραυματίας είναι 55 ετών και ο άλλος 42 ετών. Είναι μόνιμοι κάτοικοι Σουδάν. Ο ένας διαμένει μόνος του στη χώρα, ενώ ο άλλος με την οικογένειά του. «Μας ειδοποίησαν ότι πρέπει να σταματήσουμε την λειτουργία γιατί είχε περικυκλωθεί ο χώρος από τανκς και στρατό. Φεύγοντας από την εκκλησία και επιστρέφοντας στο σπίτι τους, τους χτύπησε ρουκέτα». τόνισε ο Μητροπολίτης, λέγοντας πως η επικοινωνία είναι πολύ δύσκολη καθώς δεν λειτουργούν πάντα τα τηλέφωνα.

«Στην ελληνική κοινότητα είναι εγγεγραμμένα 60 άτομα. Πολλοί έχουν φύγει από το Σουδάν μετά την πρώτη επανάσταση. Πλέον, βρίσκονται στη χώρα γύρω στα 30-40 άτομα, όμως κάποιοι είχαν φύγει για την Ελλάδα. Υπολογίζουμε πως τώρα είναι εδώ γύρω στους 25-30 Έλληνες», είπε.

Σουδάν: Τουλάχιστον 56 νεκροί

Τουλάχιστον 56 άμαχοι και «δεκάδες» στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις μάχες ανάμεσα σε μονάδες των ένοπλων δυνάμεων και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), που συνεχίζονται, ενώ άλλοι περίπου 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κατά νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το πρωί οργάνωση γιατρών.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου μεταδίδουν πως παράθυρα έτριζαν και κτίρια ταρακουνιούνταν από τις εκρήξεις χθες και πυρά και εκρήξεις συνεχίζουν να να ακούγονται σήμερα, σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο αφού ξέσπασαν οι μάχες.

«Ο συνολικός αριθμός των νεκρών μεταξύ των αμάχων έφθασε τους 56», ανέφερε η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, ανεξάρτητη οργάνωση, μέρος του δημοκρατικού κινήματος στην αφρικανική χώρα, κάνοντας επίσης λόγο για «δεκάδες θανάτους» μελών των δυνάμεων ασφαλείας, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένο απολογισμό αυτή τη στιγμή.

Η Επιτροπή καταμέτρησε τουλάχιστον 600 τραυματίες, κυρίως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ επισήμανε ότι πολλά από τα θύματα δεν κατέστη δυνατό να διακομιστούν σε νοσοκομεία, εξαιτίας των δυσκολιών στις μετακινήσεις που προκαλούν οι συγκρούσεις.

Νωρίτερα, η Ένωση Σουδανών Γιατρών, άλλη οργάνωση των επαγγελματιών του κλάδου, έκανε λόγο για «27 νεκρούς», ανάμεσά τους δύο στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Χαρτούμ, και 170 τραυματίες.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), με μέλη χιλιάδες παραστρατιωτικούς που έδρασαν στον πόλεμο του Νταρφούρ προτού γίνουν βοηθητικοί του στρατού, υποστήριξαν πως κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, το προεδρικό παλάτι και υποδομές-κλειδιά. Ο στρατός το διέψευσε.

Ο στρατός κατηγόρησε τις ΔΤΥ πως «πυρπόλησαν πολιτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου ενός της Saudi Airlines». Η εταιρεία το επιβεβαίωσε.

Η αεροπορία κάλεσε χθες βράδυ τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους διότι θα επιχειρούσε τη νύχτα, ενώ σήμερα κηρύχθηκε αργία στην πολιτεία του Χαρτούμ, που σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσουν σχολεία, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες.

Τη νύχτα αναφέρθηκαν αεροπορικά πλήγματα σε βάσεις των ΔΤΥ.

Όλη μέρα χθες, οι εκκλήσεις προς τις αντίπαλες πλευρές να παύσουν πυρ διαδέχονταν η μια την άλλη: από τον ΟΗΕ, από την Ουάσιγκτον, από τη Μόσχα, από τη Ρώμη, από το Ριάντ, από την Αφρικανική Ένωση, από τον Αραβικό Σύνδεσμο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Πεκίνο, από τον πρώην πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Αμπντάλα Χάμντοκ…

Σήμερα, ο Αραβικός Σύνδεσμος οργανώνει εσπευσμένα έκτακτη σύνοδο για το Σουδάν, κατόπιν αιτήματος του Καΐρου, όπου εδρεύει ο οργανισμός, και του Ριάντ. Πρόκειται για κράτη-συμμάχους του σουδανικού στρατού, που έχει εμπλακεί σε σύγκρουση με τους παραστρατιωτικούς· οι τελευταίοι επιδιώκουν να τον ανατρέψουν, πλέον θέλουν να πάρουν αυτοί την εξουσία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, συζήτησε με τους ηγέτες των δυο πλευρών, τον αρχηγό των ένοπλων δυνάμεων στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών, τον Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, καθώς και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, και αξίωσε «να σταματήσει αμέσως η βία».

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε να «ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις». Ανέφερε μέσω Twitter πως οι συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και τις ΔΤΥ «απειλούν την ασφάλεια των σουδανών πολιτών».

«Προδοσία»

Οι παραστρατιωτικοί μοιάζουν ανένδοτοι. Δεν θα σταματήσουν προτού πάρουν «τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών βάσεων», διεμήνυσε στην κάμερα του Αλ Τζαζίρα ο επικεφαλής τους, ο στρατηγός Ντάγκλο, ή «Χαμέτι».

Χθες βράδυ, εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικό δίκτυο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Sky News Arabia, επανέλαβε πως «αναγκάστηκε» να αναλάβει δράση. «Δεν το αρχίσαμε εμείς αυτό», πέταξε. «Πρέπει ο Μπουρχάν, αυτός ο εγκληματίας, να παραδοθεί», πρόσθεσε, με ηχητικό υπόβαθρο πυρά.

«Ξέρουμε πού κρύβεσαι και θα έρθουμε να σε πιάσουμε και να σε παραδώσουμε στη δικαιοσύνη ή να σε σκοτώσουμε σαν σκυλί», διεμήνυσε.

Ο στρατηγός Μπουρχάν από την πλευρά του έχει να εμφανιστεί δημόσια από χθες το πρωί· ωστόσο τόνισε σε ανακοίνωσή του πως «κατελήφθη εξαπίνης στις εννιά το πρωί» όταν οι ΔΤΥ επιτέθηκαν στο αρχηγείο του. Πλέον ο στρατός χαρακτηρίζει τον μέχρι χθες καλύτερο σύμμαχο του στρατηγού Μπουρχάν «παραστρατιωτική ομάδα υποστηριχθείσα από το εξωτερικό» για να διαπράξει «προδοσία».

Ο στρατός μεταφόρτωσε στο Facebook «ειδοποίηση» πως ο Χαμέτι «καταζητείται» για να συλληφθεί.

«Αυτός ο φυγόδικος εγκληματίας καταζητείται από τη δικαιοσύνη», ανέφερε, ενώ σε άλλο δελτίο Τύπου του ανακοίνωνε τη «διάλυση» των ΔΤΥ, καλώντας τα μέλη τους να παραδοθούν στις αρχές.

Ο στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές για να «καταστρέψει» βάσεις των ΔΤΥ στο Χαρτούμ. Όσο για τις εκκλήσεις οι δυο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: «Αδύνατον πριν από τη διάλυση των ΔΤΥ», κατά την ίδια πηγή.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης από την πλευρά τους καλούν τα 45 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, ακόμα και τα μέλη του στρατού, να «ταχθούν μαζί τους», να στραφούν κατά των δυνάμεων του στρατηγού Μπουρχάν.

Οι κάτοικοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. «Ξεκίνησα να πάω στη δουλειά (χθες) το πρωί, αλλά άκουσα πυρά και επέστρεψα σπίτι μου», εξήγησε ο Μπάκρι, 24 ετών. Είπε πως δεν έχει ξαναδεί «ποτέ» τέτοια κατάσταση στην πρωτεύουσα. «Ο κόσμος ήταν τρομοκρατημένος, γύριζε στα σπίτια του τρέχοντας. Οι δρόμοι άδειασαν εν ριπή οφθαλμού», πρόσθεσε.

Τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα δίνουν μάχες για τον έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων κρατικών ΜΜΕ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Όταν έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, οι στρατηγοί Χαμέτι και Μπουρχάν ανέτρεψαν μαζί την μεταβατική κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχαν πολίτες. Όμως με την πάροδο του χρόνου, ο στρατηγός Χαμέτι άρχισε να αλλάζει στάση, φθάνοντας πλέον να καταγγέλλει το πραξικόπημα.

Πρόσφατα έφθασε να ταχθεί στο πλευρό των πολιτών –με άλλα λόγια εναντίον του στρατού– στις διαπραγματεύσεις για να σχηματιστεί νέα μεταβατική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να προκληθεί αδιέξοδο στις συνομιλίες και να αναβληθεί επανειλημμένα κάθε συμφωνία για την έξοδο από την κρίση.

Εδώ και μέρες, οι δρόμοι βοούσαν πως η κατάσταση όδευε σε σύγκρουση ανάμεσα στον στρατό και τις ΔΤΥ, καθώς οχηματοπομπές τεθωρακισμένων αυτών των τελευταίων συνέκλιναν προς το Χαρτούμ.

Οι ΔΤΥ φέρονται σύμφωνα με ορισμένες πηγές να εκτελούν σχέδιο παραγόντων πιστών στον άλλοτε δικτάτορα του Σουδάν Όμαρ Χασάν ελ Μπασίρ, ο οποίος ανατράπηκε από τους στρατηγούς του το 2019, εν μέσω λαϊκού ξεσηκωμού εναντίον του καθεστώτος του.

Οι δυο στρατηγοί αποφάσισαν να συγκρουστούν ενώ Σουδανοί πολιτικοί και η διεθνής κοινότητα τους πίεζαν τις τελευταίες ημέρες να βάλουν τις υπογραφές τους σε πολιτική συμφωνία για να ξαναρχίσει η διαδικασία μετάβασης του Σουδάν στη δημοκρατία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ