Σοκαριστικά στοιχεία από έρευνα του BBC: Εκατοντάδες ανήλικοι πωλούν ακατάλληλα βίντεό τους στο Onlyfans

Παρά τον περιορισμό για χρήστες μόνο άνω των 18 ετών, εκατοντάδες ανήλικοι ανεβάζουν και πωλούν το δικό τους πορνογραφικό υλικό στην ιστοσελίδα OnlyFans, σύμφωνα με έρευνα του BBC. Η ιστοσελίδα OnlyFans διαθέτει περισσότερους από 1.000.000 δημιουργούς περιεχομένου, οι οποίοι αναρτούν βίντεο και εικόνες, που τις περισσότερες φορές πρόκειται για πορνογραφία.

Το υλικό αυτό είναι διαθέσιμο στους χρήστες της πλατφόρμας, οι οποίοι πληρώνουν μηνιαίες συνδρομές στον λογαριασμό που επιθυμούν. Οι δημοφιλέστεροι δημιουργοί της πλατφόρμας έχουν καταφέρει να κερδίσουν πολλά εκατομμύρια, ενώ για αρκετούς η δραστηριότητά τους στο OnlyFans αποτελεί μία δεύτερη δουλειά για έξτρα χρήματα.

Τόσο η περιήγηση στην πλατφόρμα, όσο και το ανέβασμα περιεχομένου απαγορεύεται -τυπικά- σε άτομα κάτω των 18 ετών, όμως η έρευνα του BBC έδειξε πως ανήλικοι μπορούν πολύ εύκολα να παρακάμψουν το ηλικιακό όριο.

Από φωτογραφίες ποδιών σε πιο τολμηρό υλικό

Μία από τις περιπτώσεις που ανήλικοι χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα για να βγάλουν χρήματα είναι και εκείνη μία 17χρονης από τη νοτιοανατολική Αγγλία. Η 17χρονη έβγαλε πάνω από 5.000 λίρες μέσω του OnlyFans, προτού η τράπεζα «παγώσει» τον λογαριασμό της.

Αρχικά, η 17χρονη πουλούσε φωτογραφίες στις οποίες παρουσίαζε τα πόδια της, όμως γρήγορα προχώρησε στη δημιουργία πιο τολμηρού περιεχομένου, όπως βίντεο στα οποία η ίδια αυνανιζόταν και χρησιμοποιούσε σεξουαλικά βοηθήματα.

Με τα χρήματα που κέρδιζε από την πλατφόρμα η ανήλικη κοπέλα προχωρούσε σε αγορές επώνυμων ρούχων και δώρων στο αγόρι της, με το οποίο πλέον έχει χωρίσει Η μητέρα της 17χρονης δήλωσε «σοκαρισμένη όπως θα ήταν και κάθε άλλη μητέρα». «Πάνω απ’ όλα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κανείς θα πλήρωνε τόσα λεφτά για αυτό το πράγμα», σχολίασε.

Η μητέρα της 17χρονης αποκάλυψε πως η κόρης «είχε πολλά προβλήματα μεγαλώνοντας» και κάποτε γυμνές της φωτογραφίες είχαν κυκλοφορήσει στο σχολείο της χωρίς την έγκρισή της.

Προκειμένου να παρακάμψει το ηλικιακό όριο στο OnlyFans, η 17χρονη χρησιμοποίησε ένα ψεύτικο δίπλωμα οδήγησης. Αναφορικά με αυτό το περιστατικό, η ιστοσελίδα εξήγησε ότι λόγω «παράλειψης» των τεχνικών του, η ηλικία της κοπέλας δεν ελέγχθηκε προσεκτικότερα. Μετά από ανώνυμη αναφορά, ο λογαριασμός της 17χρονης απενεργοποιήθηκε.

Επιβεβαίωση λογαριασμού με το διαβατήριο της γιαγιάς

Όπως αποκαλύπτουν βρετανικές υπηρεσίες προστασίας ανηλίκων και αστυνομικές υπηρεσίες δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, μία 14χρονη χρησιμοποίησε το διαβατήριο της γιαγιάς της για να μπορέσει να φτιάξει τον δικό της λογαριασμό. Τα έσοδα από τα βίντεο στο OnlyFans, πήγαιναν στον τραπεζικό λογαριασμό της γιαγιάς, από όπου η 14χρονη τα μετέφερε σε έναν δικό της.

Εμφάνιση ανηλίκων σε βίντεο ενηλίκων

Σύμφωνα με το BBC, ένα ακόμη συχνό φαινόμενο στο OnlyFans είναι αυτό της εμφάνισης ανήλικων χρηστών σε βίντεο ενηλίκων, γεγονός που κάνει τη δυνατότητα ελέγχου μία πολύ περίπλοκη υπόθεση.

«Ξέρω ότι δεν είναι κατάλληλο για παιδιά της ηλικίας μου το να ανεβάζουν τέτοιες εικόνες και δεν θέλω να μιλήσω για το τι ανεβάζω εγώ, αλλά είναι ένας εύκολος τρόπος να βγάλω λεφτά», είχε πει ένα 13χρονο κορίτσι, μιλώντας σε σύμβουλο της Πρόνοιας. «Κάποιες κοπέλες έχουν χιλιάδες ακόλουθους στο Instagram και πρέπει να βγάζουν τρελά λεφτά από αυτό. Θέλω να γίνω σαν και αυτές», πρόσθεσε.

«Ένας φίλος μου ήταν 17 και η κοπέλα του ήταν 18. Έκαναν σεξ, το βιντεοσκοπούσαν και το ανέβαζαν στο OnlyFans, στον λογαριασμό της κοπέλας», είπε στο BBC ένα 17χρονο αγόρι. «Ο φίλος μου είχε ενθουσιαστεί με τα λεφτά που έβγαζε και με παρακινούσε να κάνω το ίδιο. Μου έλεγε: “Φίλε, θα είναι το πιο εύκολο χρήμα που θα βγάλεις στη ζωή σου”. Μου αγόραζε δώρα και μου έλεγε, για παράδειγμα: “Να, αυτό σ’ το πήρα με τα λεφτά που έβγαλα από το βίντεο που πουλήσαμε σε κάποιον γέρο» ανέφερε.

Trafficking, εκβιασμοί και παραποιημένες φωτογραφίες

Σύμφωνα με έγγραφα από υπηρεσίες πρόνοιας που έχουν ασχοληθεί με τέτοιες περιπτώσεις, πολλά από τα παιδιά που βρέθηκαν- με ή χωρίς την έγκρισή τους- στο OnlyFans αποτελούν θύματα προηγούμενης σεξουαλικής κακοποίησης, με πολλά από αυτά να παρουσιάζουν πλέον προβλήματα ψυχικής υγείας και αυτοκτονικές τάσεις.

Κάποια από τα παιδιά είχαν παραπονεθεί για το γεγονός ότι οι φωτογραφίες τους είχαν ανέβει στο OnlyFans από τρίτους, πολλές φορές στα πλαίσια εκβιασμού. Σύμφωνα με καταγγελία που έκανε μία 17χρονη στην αστυνομία, κάποιοι συνδρομητές της ιστοσελίδας της έστελναν μηνύματα και της έλεγαν «ανέβασε γυμνά σου στο OnlyFans ή θα στείλουμε εικόνες με τη φάτσα σου στην οικογένειά σου».

Υπάρχουν πολλές ακόμα καταγγελίες από άτομα της νεαρής ηλικίας, στις οποίες οι κατηγορούμενοι έκαναν photoshop φωτογραφίες με τα πρόσωπα των ανηλίκων σε σώματα τρίτων, π.χ. ενηλίκων πορνοστάρ.

Στις πιο ακραίες των περιπτώσεων, ορισμένα παιδιά που αγνοούνται έχουν επίσης εμφανιστεί σε πορνογραφικό υλικό που αναρτάται στο OnlyFans.

Μερικές φορές, οι υποθέσεις αυτές εξιχνιάζονται και διαπιστώνεται πως συνδέονται με περιστατικά trafficking- όπως είχε συμβεί με την περίπτωση μιας 16χρονης, η οποία έπεσε θύμα εκμετάλλευσης από ένα 20χρονο ζευγάρι που πούλαγε γυμνές φωτογραφίες της στην ιστοσελίδα.

«Ο νόμος δεν μας παρέχει καμιά εγγύηση ότι το OnlyFans θα κάνει κάτι περισσότερο απ’ όσα κάνει ήδη, για την υποτιθέμενη ασφάλεια των χρηστών του. Το ενδεχόμενο μιας καθυστέρησης εφαρμογής του νόμου για 3-4 ακόμη χρόνια, όπως φαίνεται πιθανό να γίνει, είναι ακόμη πιο απαράδεκτο. Η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε απλώς να κατηγορεί τις εταιρείες, αλλά να έχει αναλάβει η ίδια δράση από νωρίς», ανέφερε ο Γραμματέας του Συνασπισμού Οργανώσεων για την Ασφάλεια των Παιδιών στο Διαδίκτυο, Τζον Καρ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ