Σλοβενία-βουλευτικές εκλογές: H “έκπληξη” και τα νέα στοιχεία της δημοσκόπησης

Το 49,3% του συνόλου των ψηφοφόρων της Σλοβενίας ψήφισε μέχρι τις 4μμ στις βουλευτικές εκλογές της χώρας.

Αναλυτικά, στις κάλπες προσήλθαν 836.081 ψηφοφόροι. Η υψηλότερη προσέλευση ήταν στην εκλογική περιφέρεια του Κράνιε, 51,9%, και η χαμηλότερη στην εκλογική περιφέρεια του Μάριμπορ, 46,6%, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής Πέτερ Γκόλομπ. Στις εκλογές του 2018, έως τις 4 μμ ψήφισε το 34,32% των ψηφοφόρων. Στα στοιχεία αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα ψηφοδέλτια από την πρόωρη ψηφοφορία που έγινε  στην οποία συμμετείχαν 130.151 ψηφοφόροι ή το 7,67%.

 Οι Φιλελεύθεροι προηγούνται με μεγάλη διαφορά από το Σλοβένικο Δημοκρατικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα

εκλογές

Το Περιβαλλοντικό Κίνημα Ελευθερίας του Ρόμπερτ Γκόλομπ φαίνεται ότι κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Σλοβενία, καθώς, σύμφωνα με ένα exit poll του πρακτορείου Mediana, συγκεντρώνει ποσοστό 35,8% και προηγείται με μεγάλη διαφορά από το Συντηρητικό Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα. Το SDS συγκεντρώνει ποσοστό 22,5%. Όποιο κόμμα και αν κερδίσει τις εκλογές θα χρειαστεί να αναζητήσει εταίρους μεταξύ των άλλων κομμάτων ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Αριστεράς έχουν αποκλείσει την πιθανότητα να στηρίξουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου θα ηγείται το SDS.

Το Κίνημα Ελευθερίας προηγείται στις βουλευτικές εκλογές με 35,8%

Το  Κίνημα Ελευθερίας προηγείται στις βουλευτικές εκλογές στην Σλοβενία με 35,8% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Mediana που έγινε για λογαριασμό της  TVS και  της POP TV. Ακολουθεί το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) με 22,5%, του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα, η Νέα Σλοβενία-Χριστιανοδημοκράτες (NSi) με 6,8%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SD) με 6,6% και η Αριστερά (Levica) με 4,4% που αναμένεται να εκπροσωπηθούν στην Βουλή.

Σημειώνεται ότι  τις προηγούμενες εβδομάδες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο 55χρονος Ρόμπερτ Γκόλομπ, πρώην επιχειρηματίας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, έδινε μάχη στήθος με στήθος με τον Γιάνσα. Καμία δεν προέβλεψε νίκη με τόσο μεγάλη διαφορά. Σύμφωνα με το  exit poll  που έδωσε στη δημοσιότητα το ιδιωτικό κανάλι Pop TV μόλις έκλεισαν οι κάλπες, το Κίνημα Ελευθερίας (GS) του Γκόλομπ συγκεντρώνει ποσοστό 35,8% έναντι 22,5% του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) του Γιάνσα. «Είναι μάλλον έκπληξη» σχολίασε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του GS, Ούρσκα Κλάκοτσαρ Ζούπαντσιτς, κάνοντας λόγο για «νίκη της δημοκρατίας». Στο απέναντι στρατόπεδο, ο υπουργός Εσωτερικών Άλεξ Χόις είπε ότι θέλει να περιμένει «την επίσημη καταμέτρηση του αποτελέσματος». Εκτός από τις 26 έδρες στο κοινοβούλιο, που φαίνεται ότι τις έχει ήδη εξασφαλίσει, ο Γκόλομπ υπολογίζει και στη στήριξη πολλών κεντροαριστερών κομμάτων ώστε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία που χρειάζεται στο 90μελές κοινοβούλιο για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.