Σήμερα η τελετή του Πούτιν για την προσάρτηση 4 περιφερειών της Ουκρανίας

Η “φιέστα” του Βλαντιμίρ Πούτιν για την προσάρτηση 4 περιφερειών της Ουκρανίας – Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια – έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στις 15:00 (ώρα Ελλάδας)  καθώς χθες το Κρεμλίνο έκανε την επίσημη ανακοίνωση και δημοσιοποίησε τα προεδρικά διατάγματα.

«Διατάσσω την αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» των δύο περιφερειών αυτών της νότιας Ουκρανίας, αναφέρεται στα δύο διατάγματα που υπέγραψε ο κ. Πούτιν, ο οποίος ετοιμάζεται να οριστικοποιήσει αργότερα σήμερα την προσάρτησή τους στη χώρα του, όπως και αυτή των περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ. Αυτό είναι ένα ενδιάμεσο βήμα που απαιτείται προτού ο Πούτιν μπορέσει να προχωρήσει σε σχέδια να δηλώσει μονομερώς σήμερα ότι είναι μέρος της Ρωσίας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στις τέσσερις περιφέρειες οργανώθηκαν δημοψηφίσματα, που το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του θεωρούν παράνομα, για την προσάρτησή τους στη Ρωσία.

Το σχέδιο για την υπογραφή συνθηκών την Παρασκευή για την προσάρτηση των εδαφών στην κατεχόμενη Ουκρανία θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη κλιμάκωση του επτάμηνου πολέμου της Ρωσίας. Ο Πούτιν είπε ότι είναι έτοιμος να υπερασπιστεί αυτά τα εδάφη χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, υποδεικνύοντας ότι θα ήταν πρόθυμος να καταφύγει σε πυρηνικό χτύπημα προκειμένου να αποτρέψει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να απελευθερώσει το κυρίαρχο έδαφος της, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο Πούτιν φαίνεται ότι περνά από ένα σημείο χωρίς επιστροφή που θα παρατείνει τον πόλεμο και θα καταστρέψει ακόμη και την πιο απομακρυσμένη πιθανότητα διαπραγματεύσεων, υποχρεώνοντας τη Ρωσία να πολεμά διαρκώς για το ουκρανικό έδαφος.

Ο Ζελένσκι υποσχέθηκε ότι η Μόσχα δεν θα αποκτήσει νέα εδάφη. «Ξέρουμε πώς να αντιδρούμε σε οποιεσδήποτε ρωσικές ενέργειες», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ