Σέρμπος στον Realfm 97,8: Οι δύο λόγοι που αυξάνει την ένταση ο Ερντογάν

Ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σχολίασε εξελίξεις με την Τουρκία μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

“Ο Ερντογάν το κάνει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η Τουρκία θεωρεί όλα αυτά κινήσεις χαμηλού κόστους για να κρατήσει ανοιχτό τον φάκελο των ελληνοτουρκικών με πλήρη ατζέντα όπως εκείνη την αντιλαμβάνεται και την αξιώνει. Σε δεύτερο χρόνο επειδή η Τουρκία θεωρεί ότι υπάρχει ένα γεωπολιτικό παράθυρο για να αναβαθμίσει την θέση της, θέλει να δείξει ότι κρατάει ενεργό το χαρτί και των φιλοδοξιών περιφερειακού τοποτηρητή ουσιαστικά στην περιοχή” ανέφερε.

“Σύντομα ο Ερντογάν έχει εκλογές και έχει το εσωτερικό μέτωπο που πρέπει να φροντίσει. Για να μην κυνηγάμε την ουρά της Τουρκίας, πρέπει να δούμε πιο συστηματικά, ειδικά σε μια περίοδο που η Δύση αποφασιστικά προσπαθεί να αποκρούσει τον ρωσικό αναθεωρητισμό σε αυτή την φάση, η Ελλάδα να θέσει αυτά τα θέματα και στους Δυτικούς απέναντι σε κόκκινες γραμμές που πρέπει να μπουν όχι για αξιακούς λόγους και διεθνούς δικαίου, αλλά και για λόγους γεωπολιτικούς που αφορούν την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή” πρόσθεσε.

 

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ