Σεισμός στην Τουρκία: Προσήχθησαν τρεις Έλληνες διασώστες – Σήκωσαν σημαία με σφυροδρέπανο

Στην προσαγωγή τριών Ελλήνων εθελοντών-διασωστών που επιχειρούσαν στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, προχώρησαν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της γειτονικής χώρας.

Τουρκία: Τραγικό παιχνίδι της μοίρας για 7μελή οικογένεια – Γλίτωσε από τον σεισμό, πέθανε σε φωτιά

Οι Έλληνες διασώστες είχαν όλα τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, και ο λόγος της προσαγωγής τους από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία είναι, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, ότι σήκωσαν μία σημαία με σφυροδρέπανο.

Πρόκειται για τους Παναγιώτη Μασούρα, Αλέξανδρο Μπαζόρα και Μιχάλη Παναγιωτόπουλο, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο τμήμα αλλοδαπών στην Αστυνομική Διεύθυνση του Χατάι και πρόκειται να οδηγηθούν στην Αρχή Μετανάστευσης των Αδάνων. Στην συνέχεια αναμένεται να απελαθούν από την Τουρκία.

 

«Αυθαίρετη η κράτησή τους»

Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat, «oι (Έλληνες) κομμουνιστές εθελοντές, οι οποίοι συμμετείχαν σε προσπάθειες έρευνας και διάσωσης τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, τέθηκαν υπό κράτηση από την τουρκική αντιτρομοκρατική αστυνομία χωρίς αυτή να αναφέρει κανένα λόγο».

Το Bianet, στο σχετικό άρθρό του φιλοξενεί μάλιστα και μια ανακοίνωση δικηγορικής ένωσης σχετικά με τις κρατήσεις των συμπατριωτών μας. Στην ανακοίνωσή της για τις κρατήσεις, η  Προοδευτική Ένωση Δικηγόρων (ÇHD) αναφέρει  ότι σύμφωνα με την «τουρκική αστυνομία, οι τρεις πολίτες της Ελλάδας δεν προφυλακίστηκαν, αλλά γι′ αυτούς γίνονται μόνο διοικητικές ενέργειες. Παρόλα αυτά, οι τρεις Έλληνες δεν αφήνονται ελεύθεροι και επιπλέον μάθαμε ότι τα κινητά τους τηλέφωνα κατασχέθηκαν και η αστυνομία προσπαθεί να τους ανακρίνει».

Η ÇHD τονίζει ότι πρόκειται για de facto κράτηση και ότι αυτά τα τρία άτομα βρίσκονται υπό κράτηση με εντελώς αυθαίρετο τρόπο. «Η κράτηση του Αλέξη, του Τάκη και του Μιχαήλ, που όλοι εισήλθαν στην Τουρκία σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες έκδοσης βίζας και διαβατηρίου, στο τμήμα για αλλοδαπούς στο αρχηγείο της αστυνομίας είναι εντελώς αυθαίρετη».

Η ÇHD ανακοίνωσε επίσης ότι υπήρξε απόφαση να οδηγηθούν οι τρεις πολίτες της Ελλάδας στην Αρχή Μετανάστευσης των Αδάνων και επίσης ότι έχει ήδη ενημερώσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας για την κατάσταση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ