Seiki Kuroda: 156 χρόνια από τη γέννησή του – Το Google Doodle για τον σπουδαίο Ιάπωνα ζωγράφο

Το σημερινό Google Doodle τιμά τον σπουδαίο Ιάπωνα ζωγράφο Seiki Kuroda, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1866 και θεωρείται ο πατέρας των πινάκων ζωγραφικής δυτικού τύπου στην Ιαπωνία. Ήταν επίσης δάσκαλος και διαχειριστής τέχνης για το Σχολείο Τέχνης του Τόκιο, καθώς και ιδρυτής της Εταιρείας White Horse.

Ποιος ήταν ο Seiki Kuroda

Ο Seiki Kuroda γεννήθηκε στην Καγκοσίμα της Ιαπωνίας όπου υιοθετήθηκε από τον θείο του κατά τη γέννηση και μετακόμισε στο κτήμα του στο Τόκιο. Σε ηλικία 18 ετών, ο Kuroda ταξίδεψε στο Παρίσι για να σπουδάσει νομικά, όμως μετά από δύο χρόνια επέλεξε να ακολουθήσει τη ζωγραφική. Ενώ βρισκόταν στη Γαλλία, πέρασε μια δεκαετία μαθαίνοντας πώς να ζωγραφίζει στο δυτικό ακαδημαϊκό στυλ, ακονίζοντας την τέχνη του σε μια περίοδο αυτο-ανακάλυψης.

Seiki Kuroda

Το 1893, ο Seiki Kuroda επέστρεψε στην Ιαπωνία και έφερε φρέσκο ​​αέρα στην καλλιτεχνική σκηνή δυτικού τύπου σε πολλές ιαπωνικές πόλεις. Ξεκίνησε μια σχολή δυτικής ζωγραφικής με το όνομα Tenshin Dojo και καθιέρωσε τον pleinairism που είναι η πρακτική της ζωγραφικής σε εξωτερικούς χώρους. Το 1986, ίδρυσε το Habuka-kai —γνωστό και ως White Horse Society—μια ομάδα Ιαπώνων ασκούμενων της γιόγκα και της ζωγραφικής. Προσκλήθηκε επίσης να διδάξει στο Τμήμα Δυτικής Ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Τόκιο.

Στα χρόνια της ύφεσης του, ο Kuroda επιλέχθηκε ως teishitsu gigei-in, ή Imperial Household Artist, για να δημιουργήσει έργα για το Αυτοκρατορικό Παλάτι του Τόκιο. Υπηρέτησε επίσης ως Πρόεδρος της Αυτοκρατορικής Ακαδημίας Τέχνης και ονομάστηκε Viscount το 1917. Στη συνέχεια, το 1920, ο Kuroda εξελέγη για να ενταχθεί στο House of Peers της Ιαπωνίας ή Kizoku-in, τη νέα αριστοκρατική κοινωνική τάξη κατά την εποχή του Meiji.

Ο Kuroda άφησε μια μόνιμη εντύπωση στον κόσμο της τέχνης στην Ιαπωνία και όχι μόνο, εμπνέοντας την επόμενη γενιά καλλιτεχνών δυτικού στυλ, ιμπρεσιονιστών και πλεινερίστων να συνεχίσουν την κληρονομιά του. Τα έργα του βρίσκονται σε αμέτρητα μουσεία και γκαλερί όπως το Μουσείο Artizon στο Τόκιο και το Kuroda Memorial Hall στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο.

Δύο από τα έργα του, το Maiko (1893) και το Lakeside (1897), έχουν επίσης επιλεγεί ως αναμνηστικά γραμματόσημα από την ιαπωνική κυβέρνηση.

Seiki Kuroda Maiko

Seiki Kuroda Lakeside

Το Google Doodle για τον Seiki Kuroda

Seiki Kuroda Google Doodle

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ