Σε Κοπακαμπάνα θέλουν να μετατρέψουν την Αμμόχωστο – Τι σχεδιάζουν οι επιχειρηματίες από το περιβάλλον του Ερντογάν

Μεγαλεπήβολο αναπτυξιακό πλάνο για ολόκληρη την περιοχή της Αμμοχώστου, που περιλαμβάνει και το Βαρώσι, έχουν καταρτίσει επιχειρηματίες από το περιβάλλον του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα της Κύπρου “Φιλελεύθερος”

Μια μεγάλη έκταση γης που ξεκινά από την παραλία της περίκλειστης πόλης και φθάνει μέχρι το Μπογάζι, περιλαμβάνοντας το λιμάνι της κατεχόμενης πόλης, τον Απόστολο Βαρνάβα και τη Σαλαμίνα, αναμένεται να αποτελέσει τη νέα πόλη, με στόχο την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού υψηλών εισοδημάτων.

Αιχμή του δόρατος, για να φέρει σταδιακά εις πέρας τη μεγάλη αυτή ανάπτυξη, φέρεται να είναι ο «υπουργός Εξωτερικών» των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι. Το αντάλλαγμα θα είναι η στήριξη της υποψηφιότητάς του στις εκλογές για την ανάδειξη Τουρκοκύπριου ηγέτη τον ερχόμενο Απρίλιο. Το πλάνο χαρακτηρίζεται ως μακράς πνοής και δεν συνάδει με λύση του Κυπριακού σε ομοσπονδιακό πλαίσιο, που θα προβλέπει την επιστροφή των Βαρωσίων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.Υπάρχει, πάντως, πρόθεση να πειστούν Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να συμβάλλουν στη συγκεκριμένη ανάπτυξη, δίνοντας άλλοθι με αυτό τον τρόπο στην ένταξη και της κλειστής πόλης στους τουρκικούς σχεδιασμούς. Το παράδοξο είναι ότι όλα αυτά προχωρούν παράλληλα με τις εκπεφρασμένες ελπίδες της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη της διαδικασίας λύσης του κυπριακού.

Μετά την άκαρπη και πολυήμερη απόπειρα της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η Τουρκία διαμηνύει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δική της συγκατάθεση, ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί θέλει να προσθέσει όλο και περισσότερα στοιχεία στους όρους αναφοράς. Όσο για τον Νίκο Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του, προσδοκούν να βρεθεί χρυσή τομή για άτυπη πενταμερή στην κρίσιμη συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Παράδειγμα το Ρίο

Ανάπτυξη στα μεγέθη της μεγάλης και διάσημης, διεθνώς, παραλίας Κοπακαμπάνα, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, θέλουν να φέρουν στην περιοχή της Αμμοχώστου Τούρκοι επιχειρηματίες, που κινούνται στο περιβάλλον του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Διπλωματική πηγή ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ότι το μάστερ πλαν προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας πόλης που θα εκτείνεται σε μεγάλη έκταση και θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Θα ξεκινά από την παραλία της περίκλειστης πόλης με τα ξενοδοχεία. Οι εμπνευστές του σχεδίου θεωρούν ότι η συγκεκριμένη παραλία είναι από τις καλύτερες της Μεσογείου. Πρόβλημα είναι τα ξενοδοχεία που χτίστηκαν, χωρίς πλάνο, πάνω στην άμμο και τώρα είναι ερείπια. Αρκετά απ’ αυτά προβλέπεται να κατεδαφιστούν για καλύτερη ανάδειξη της συγκεκριμένης ακτογραμμής.

Γίνονται, πάντως, επαφές με Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων του Βαρωσιού, με στόχο να επιτευχθεί εμπλοκή τους στον όλο σχεδιασμό. Στην ουσία, όπως μας ανέφερε διπλωμάτης συνομιλητής μας, το ενδιαφέρον εντοπίζεται στην παραλία της περίκλειστης πόλης και δευτερευόντως στις υπόλοιπες συνοικίες.

Η νέα πόλη θα περιλαμβάνει το σημερινό λιμάνι της Αμμοχώστου, το οποίο υπολογίζεται να αναβαθμιστεί ώστε να δέχεται κρουαζιερόπλοια.

Το εμπορικό λιμάνι της πόλης, σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο Μπογάζι, στο οποίο και θα ολοκληρώνεται η ανάπτυξη.

Ατραξιόν της νέας ανάπτυξης θα είναι η μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.

Στη μεγάλη έκταση εντάσσονται και οι περιοχές της Αρχαίας Σαλαμίνας και του Αποστόλου Βαρνάβα.

Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η περιοχή «Καράολοι», όπου σήμερα βρίσκεται το μοναδικό στρατόπεδο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα κατεχόμενα.

Εδώ και δύο χρόνια, η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να απομακρύνει τους κυανόκρανους από εκεί. Στην αρχή, οι κινήσεις αυτές είχαν ερμηνευθεί ως μέρος τουρκικής απόπειρας να μειωθεί δραστικά η δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί. Τελευταία, όμως, αξιωματούχοι των κατεχομένων πρότειναν να μεταφερθούν οι κυανόκρανοι σε άλλη παρακείμενη περιοχή, αποκαλύπτοντας έτσι ότι η παρουσία τους εκεί εμποδίζει την ανάπτυξη.

Χρήμα και ανταλλάγματα

Διπλωματική πηγή ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ότι την επαφή και τις συνεννοήσεις με τους επιχειρηματίες φίλους του Ερντογάν την έχει αναλάβει, από τουρκοκυπριακής πλευράς, ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι. Ο ίδιος έχει, ήδη, αρχίσει τις κινήσεις για άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και προσδοκεί πως, σε αντάλλαγμα, το περιβάλλον του Τούρκου Προέδρου θα στηρίξει εμπράκτως την προεκλογική εκστρατεία για ανάδειξή του στο αξίωμα του ηγέτη της τουρκοκυρπιακής κοινότητας, τον Απρίλιο του 2020.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εμπνευστές αυτού του ιδιαίτερα φιλόδοξου σχεδιασμού για την Αμμόχωστο, υπολογίζουν ότι κεφάλαια για την υλοποίησή του θα βάλουν, επίσης, Ρώσοι, Κινέζοι και Ισραηλινοί επιχειρηματίες.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ