Σάλος με έρευνα για Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους: Πώς Μπέζος, Μασκ, Μπάφετ απέφυγαν την καταβολή φόρων

Σάλο έχει προκαλέσει έρευνα που δημοσίευσε η ανεξάρτητη οργάνωση ProPublica σχετικά με τη φορολόγηση Αμερικανών δισεκατομμυριούχων, τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη μία δημόσια συζήτηση για την αύξηση της φορολογίας που επιβάλλεται στις πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα της ProPublica, που έχει έδρα στη Νέα Υόρκη, υπάρχουν Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι οι οποίοι κατάφεραν να αποφύγουν τελείως την καταβολή φόρου εισοδήματος ορισμένες χρονιές.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, θέλει “να καταγγείλει τις καταχρήσεις εξουσίας και την προδοσία της εμπιστοσύνης του κόσμου” και υποστηρίζει για παράδειγμα, ότι ο επικεφαλής της Amazon Τζεφ Μπέζος δεν πλήρωσε κανέναν ομοσπονδιακό φόρο το 2007 και το 2011, και ο επικεφαλής της Tesla Ίλον Μασκ δεν πλήρωσε το 2018. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζεφ Μπέζος και ο Ίλον Μασκ βρίσκονται στο βάθρο των τριών πιο πλούσιων ανδρών στον κόσμο.

Όπως διευκρινίζει η οργάνωση, δεν πρόκειται για απάτη, αλλά για “φορολογική βελτιστοποίηση”, φοροαποφυγή, η οποία επιτρέπει την μείωση της φορολογίας με εντελώς νόμιμο τρόπο.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι επιχειρηματίες Μάικλ Μπλούμπεργκ και Καρλ Άικαν, όπως και ο φιλάνθρωπος Τζορτζ Σόρος, κατάφεραν επίσης να μην πληρώσουν κανέναν ομοσπονδιακό φόρο ορισμένες χρονιές.

Η έρευνα της οργάνωσης βασίστηκε σε χιλιάδες δηλώσεις που υπέβαλαν πλούσιοι Αμερικανοί στην ομοσπονδιακή φορολογική υπηρεσία, την IRS, για περίοδο μεγαλύτερη των 15 ετών.

“Αν τις βάλεις στη σειρά, καταρρίπτουν από τα θεμέλια τον μύθο του αμερικανικού φορολογικού συστήματος: ότι όλος ο κόσμος πληρώνει το δίκαιο μερίδιό του και ότι οι πιο πλούσιοι πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος”, επισημαίνουν οι συντάκτες των συμπερασμάτων της έρευνας.

Η ProPublica σημειώνει για παράδειγμα ότι ο Τζεφ Μπέζος ζήτησε και πέτυχε να εξασφαλίσει έκπτωση φόρου 4.000 δολαρίων για τα παιδιά του το 2011, μια χρονιά κατά την οποία στην φορολογική του δήλωση εμφάνισε απώλειες σε επενδύσεις μεγαλύτερες από το ετήσιο εισόδημά του.

Ο Τζεφ Μπέζος έδειξε, ωστόσο, τον Απρίλιο ότι υποστηρίζει την αύξηση της φορολογίας που εξήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προκειμένου να χρηματοδοτήσει το σχέδιό του για επενδύσεις στις υποδομές.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας Ρον Γουάιντεν, τόνισε την Τρίτη ότι “οι πιο πλούσιοι άνθρωποι της χώρας, που είχαν τεράστια κέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν έχουν καταβάλει το δίκαιο μερίδιό τους” και πρόσθεσε ότι θα κάνει “μια πρόταση” γι’ αυτό.

Οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι στους οποίους αναφέρεται η έρευνα, όπως ο Τζεφ Μπέζος, ο Ίλον Μασκ, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο Καρλ Άικαν και ο Τζορτζ Σόρος δεν έχουν μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων να σχολιάσουν τα συμπεράσματα της μελέτης.

Απαντώντας ωστόσο στην ProPublica, ένας εκπρόσωπος του Σόρος επικαλέστηκε απώλειες σε επενδύσεις μεταξύ του 2016 και του 2018 για να αιτιολογήσει την απουσία ομοσπονδιακού φόρου. Οι Μπλούμπεργκ και Άικαν δήλωσαν παράλληλα ότι απαλλάχθηκαν από τους φόρους που έπρεπε να καταβάλλουν.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η ProPublica ανέπτυξε επίσης έναν “πραγματικό φορολογικό συντελεστή”, δηλαδή το ποσοστό φορολογίας που κατέβαλε κάθε εκατομμυριούχος σε σύγκριση με την αύξηση του πλούτου του, ενώ ο επίσημος φορολογικός συντελεστής δεν μετράται με αυτόν τον τρόπο. Αυτός δείχνει ένα αμελητέο επίπεδο, για παράδειγμα 0,10% για τον Γουόρεν Μπάφετ ανάμεσα στο 2014 και το 2018, βάσει της έκρηξης του πλούτου του χάρη στην άνοδο των τιμών των μετοχών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει ότι η αποκάλυψη των ιδιωτικών αυτών εγγράφων είναι παράνομη και ότι θα ερευνήσει, μαζί με άλλες αρχές, τις συγκεκριμένες διαρροές.

Πηγή: AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.