Σάλενμπεργκ: Το lockdown στους ανεμβολίαστους «αποδίδει ήδη καρπούς»

Το lockdown σε ανεμβολιάστους κατά της Covid-19, το οποίο ξεκίνησε να ισχύει από σήμερα στην Αυστρία, είναι ένα «δύσκολο» μέτρο που «ήδη αποδίδει καρπούς», δήλωσε ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ στο Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενος «τη μαζική αύξηση εγγραφών στα κέντρα εμβολιασμού».

Η Αυστρία επέβαλε τη Δευτέρα lockdown σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε ένα τέτοιο μέτρο.

«Δεν είναι ότι από χαρά στερήσαμε κομμάτι της ελευθερίας ενός μέρους του πληθυσμού, αλλά το μέτρο φέρνει ήδη αποτελέσματα», υπογράμμισε ο καγκελάριος.

«Θέλω να οδηγήσω τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν και όχι να θέσω σε εγκλεισμό τους εμβολιασμένους», υποστήριξε, παραμερίζοντας τις κατηγορίες για διακρίσεις ή παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η Αυστρία αντιμετωπίζει μια ραγδαία άνοδο νέων κρουσμάτων, την υψηλότερη από την έναρξη της πανδημίας – 12.000 ημερησίως κατά μέσο όρο στη χώρα των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Σάλενμπεργκ επέμενε ότι «η μόνη ευκαιρία να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο είναι να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού», το οποίο είναι «ντροπιαστικά χαμηλό» (65% μέχρι σήμερα).

Μπροστά στην επιβολή περιορισμών σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν μια δόση εμβολίου την περασμένη εβδομάδα στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων 128.813 για πρώτη φορά με βάση τον καγκελάριο της Αυστρίας.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού είναι έτοιμα να παραιτηθούν από τις ελευθερίες τους και να δεχτούν τον κατ’ οίκον περιορισμό σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το άλλο τρίτο που ακόμη δεν έχει εμβολιαστεί», είπε.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, για τον οποίο ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες από την πόλη της Βιέννης, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ είπε ότι αναμένει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να δώσει το πράσινο φως «μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες».

Θα ξεκινήσει «αν γίνει έτσι, μια έκκληση να εμβολιαστούν τα παιδιά».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ