Ρωσία στον ΟΗΕ: Κατηγόρησε την Τουρκία για σχέδια χημικού-βιολογικού πολέμου με τα Bayraktar

Το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar σε χημικό ή βιολογικό πόλεμο, αποκαλύπτει η ιστοσελίδα nordicmonitor.com, με ρεπορτάζ της στο οποίο αναφέρει ότι η Ρωσία κατηγόρησε την Τουρκία, πως σχεδιάζει να εξοπλίσει τα συγκεκριμένα drone με χημικά ή βιολογικά όπλα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ρωσία παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα σχετικά έγγραφα, με την Τουρκία στην αρχή να αποφεύγει να απαντήσει.  Η ιστοσελίδα παρουσιάζει απόρρητα έγγραφα τα οποία υπέκλεψαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τα οποία υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Ουκρανία έστειλε επίσημο αίτημα στην κατασκευάστρια εταιρία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ρωτώντας αν μπορούν να εξοπλιστούν με χημικά ή βιολογικά όπλα.  Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη διαθέτουν ένα ειδικό σύστημα που τους επιτρέπει να ψεκάζουν περισσότερα από 20 λίτρα αερολύματος πετώντας σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 300 χιλιομέτρων, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Vassily Nebenzia δήλωσε ότι «τα έγγραφα δείχνουν πως το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνικά χαρακτηριστικά για την πραγματοποίηση  επικίνδυνων βιολογικών πληγμάτων από τον αέρα. Πέρυσι η Ουκρανία έστειλε αίτημα στην τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία Baykar Makina σχετικά με τη δυνατότητα εξοπλισμού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar με εξοπλισμό που τους επιτρέπει να ψεκάζουν περισσότερα από 20 λίτρα αερολύματος ενώ πετούν για περισσότερα από 300 χιλιόμετρα. Εάν είναι εξοπλισμένα με τέτοιο σύστημα και έχουν εμβέλεια πτήσης 300 χιλιομέτρων, ένα τέτοιο drone θα αποτελέσει πραγματική απειλή ψεκασμού επικίνδυνων βιολογικών αερολυμάτων πάνω από το έδαφος της Ρωσίας», είπε ο Νεμπένζια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Η Τουρκία απάντησε εγγράφως  στις 7 Σεπτεμβρίου αναφέροντας ότι «το εν λόγω μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, που κατασκευάζεται στην Τουρκία, χρησιμοποιείται μόνο για απαιτήσεις αερομεταφερόμενης αναγνώρισης, επιτήρησης και εξάλειψης στόχων.

Οι τεχνικές προδιαγραφές του δεν περιλαμβάνουν κανένα σύστημα ή μηχανισμό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλo».  Η απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης, δόθηκε λίγο πριν από μια συνάντηση του ΟΗΕ για την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα (BWC) στην οποία η Τουρκία έπρεπε να είναι παρούσα ως χώρα που την έχει υπογράψει. Στην απάντηση αυτή η Άγκυρα σημείωνε επίσης ότι ως χώρα που έχει υπογράψει τη Σύμβαση για τα Βιολογικά Όπλα  την εφαρμόζει και τη σέβεται απολύτως.

Εξηγούσε όμως και ότι έχει ενεργό πρόγραμμα βιολογικού πολέμου, που το χρησιμοποιεί όμως για ειρηνικούς σκοπούς  και για να “αναπτύξει ικανότητες αμυντικές ικανότητες απέναντι σε βιολογικές απειλές  και πανδημίες». Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που η Τουρκία λέει ότι είναι συμβατό με την Σύμβαση για τα Βιολογικά Όπλα,  συνεχίζεται με τη συμμετοχή και άλλων χωρών, με τις οποίες γίνεται ανταλλαγή εξοπλισμού, υλικών και πληροφοριών, για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερα στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ