Ρωσία: Αποσύρθηκε από την Συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών – Τι σημαίνει η απόφαση

Η Κρατική Δούμα, η Κάτω Βουλή, της Ρωσίας,  ανακάλεσε σήμερα  την επικύρωση της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, παρά τις περί του αντιθέτου πιέσεις που ασκούσε η Ουάσινγκτον.

Η ακύρωση της συνθήκης υιοθετήθηκε με 412 ψήφους έναντι καμιάς και χωρίς αποχές. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία δεν δεσμεύεται πλέον από την συνθήκη και μπορεί ελεύθερα να πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, όπως έκαναν οι πυρηνικές δυνάμεις, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, επιδεικνύοντας έτσι στους «απέναντι» την πυρηνική τους τεχνογνωσία.

Ο πρόεδρος της Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν δήλωσε πως η Ουάσινγκτον ζήτησε από τη Μόσχα μέσω των Ηνωμένων Εθνών να μην άρει την επικύρωση της εν λόγω συνθήκης.  Νωρίτερα σήμερα ο Βολόντιν είχε δηλώσει πως η Ρωσία ανακαλεί τη συνθήκη εξαιτίας της ανεύθυνης στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ασφάλεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας,  Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος νωρίτερα αυτό το μήνα ανακοίνωσε πως η Ρωσία ενδέχεται να ανακαλέσει την επικύρωση της συνθήκης του 1996 επειδή δεν την έχουν επικυρώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχει δηλώσει πως δεν είναι έτοιμος να πει αν η Ρωσία θα επαναλάβει ή όχι τις πυρηνικές δοκιμές.

Κατά συνέπεια, μέχρι στιγμής η ακύρωση της συμμετοχής της Ρωσίας στην εν λόγω συνθήκη είναι περισσότερο κίνηση εντυπωσιασμού, αλλά οποιαδήποτε στιγμή αυτό μπορεί να αλλάξει. Επίσης η απόφαση της Δούμας υπογραμμίζει την κακή ποιότητα των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας, σε μια εποχή που μαίνονται δύο συγκρούσεις, στην Ευρώπη και στην Εγγύς Ανατολή, στις οποίες εμπλέκονται Ουάσινγκτον και Μόσχα, σε αντίπαλες πλευρές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ