Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν: Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ήλθαν σε επαφή με τη Βόρεια Κορέα για να την προτρέψουν να επιστρέψει στο τραπέζι των διμερών διαπραγματεύσεων σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios.

Σύμφωνα με τον Ο’ Μπράιεν, είναι «θετική» ένδειξη το γεγονός πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έκανε πράξη την απειλή να στείλει ένα «χριστουγεννιάτικο δώρο» στις ΗΠΑ. Αναλυτές εκτιμούσαν πως η δήλωση αυτή ανήγγειλε πως η Πιονγκγιάνγκ ετοιμαζόταν να κάνει δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αντέτεινε πως θα προτιμούσε να λάβει «ένα ωραίο βάζο».

«Ήρθαμε σε επαφή με τους Βορειοκορεάτες και τους είπαμε ότι θα θέλαμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στη Στοκχόλμη που είχαν γίνει στις αρχές του Οκτωβρίου», είπε ο Ο’ Μπράιεν στον ιστότοπο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που του παραχώρησε την Παρασκευή. «Τους ενημερώσαμε, μέσω πολλών διαύλων, ότι θα θέλαμε [οι συνομιλίες] αυτές να επαναληφθούν» [1].

Το Σάββατο το KCNA, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, μετέδωσε ότι ο Κιμ έλαβε μια ευχετήρια κάρτα από τον Τραμπ για τα γενέθλιά του αλλά συμπλήρωσε ότι η προσωπική σχέση των δύο ηγετών δεν αρκεί για να επαναληφθούν οι συνομιλίες.

Ο Τραμπ έδωσε έμφαση στην οικοδόμηση διαπροσωπικής σχέσης με τον Κιμ στις συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου το 2018 και το 2019 αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν καρποφόρησαν, ενώ οι ανησυχίες για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας εντείνονται και πάλι το τελευταίο διάστημα.

Η Βόρεια Κορέα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει καν προτάσεις όπως αυτή που έκανε ο Τραμπ στον Κιμ στο Ανόι τον Φεβρουάριο του 2019, ανέφερε στέλεχος του βορειοκορεάτικου ΥΠΕΞ το Σάββατο.

Στην αρχή της χρονιάς, ο Κιμ είπε πως δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος η Πιονγκγιάνγκ να συνεχίσει να τηρεί τη δέσμευσή της για το μορατόριο στις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων και προειδοποίησε πως σύντομα θα παρουσιαστεί ένα νέο «στρατηγικό» όπλο της χώρας του.

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν τόνισε προ ημερών ότι επείγει να αναζητηθούν πρακτικοί τρόποι βελτίωσης των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα, διαβεβαιώνοντας πως είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Κιμ το συντομότερο, στην Πιονγκγιάνγκ ή στη Σεούλ.Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ