Reuters: Το Ισραήλ και η Χαμάς είναι κοντά στην επέκταση της συμφωνίας τους για εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων

Το Ισραήλ και η Χαμάς φαίνεται πως είναι κοντά στην επέκταση της συμφωνίας τους, προκειμένου να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός και η ανταλλαγή ομήρων, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Reuters.

Οι διαπραγματευτές της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ είναι κοντά στο να συμφωνήσουν για παράταση της εκεχειρίας, ωστόσο εξακολουθούν να συζητούν για πόσο χρονικό διάστημα και ποιοι όμηροι θα απελευθερωθούν.

Σύμφωνα με τις πηγές, η Χαμάς επιδιώκει επί του παρόντος τετραήμερη παράταση, ενώ το Ισραήλ επιθυμεί καθημερινές παρατάσεις, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται.

Θετικός σε παράταση της προσωρινής εκεχειρίας, εάν κάτι τέτοιο διευκόλυνε την απελευθέρωση άλλων δέκα ομήρων ημερησίως, εμφανίστηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, νωρίτερα.

Η ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που επέτρεψε την απελευθέρωση ομήρων και φυλακισμένων και τη διανομή κάποιων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειαζόταν απελπιστικά, διανύει σήμερα την τέταρτη και τελευταία ημέρα της, με φόντο συνομιλίες για την παράτασή της. Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, το ένοπλο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του πως «επιδιώκει την παράταση της ανακωχής πέραν των τεσσάρων ημερών» που προέβλεπε η συμφωνία, με σκοπό να «αυξηθεί ο αριθμός των κρατουμένων που θα αφεθούν ελεύθεροι». Πρόκειται για κάτι που προβλεπόταν στη συμφωνία.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χαμάς εξήγησε ότι το κίνημα «ενημέρωσε τους μεσολαβητές» πως θέλει η ανακωχή να παραταθεί για «δυο ως τέσσερις ημέρες».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ