Ρέντινγκ: Ενώπιον δικαστή ο Λίβυος ύποπτος για τρομοκρατική ενέργεια

Ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου εμφανίστηκε ο ύποπτος για την επίθεση στο Ρέντιγκ, στο δυτικό Λονδίνο, η οποία χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την αστυνομία. Ο 25χρονος Λίβυος, Χαΐρι Σαανταλάχ, ο οποίος κατηγορείται για τρεις ανθρωποκτονίες και ισάριθμες απόπειρες ανθρωποκτονίας δεν προσήχθη στο δικαστήριο του Ουεστμίνστερ αλλά εμφανίστηκε μέσω βιντεοδιάσκεψης από το Κόβεντρι όπου κρατείται.

Ο Λίβυος πρόσφυγας για τον οποίο η οικογένειά του λέει ότι πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα μετά τον πόλεμο στη Λιβύη, συνελήφθη στις 20 Ιουνίου, λίγα λεπτά αφότου επιτέθηκε σε ομάδες ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα πάρκο του Ρέντινγκ, ενώ η αστυνομία θεωρεί ότι ο 25χρονος έδρασε μόνος και δεν αναζητεί άλλους υπόπτους. Στο δικαστήριο ο Σαανταλάχ επιβεβαίωσε απλώς την ταυτότητά του. Ο δικηγόρος του μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της επιδείνωσης της διανοητικής κατάστασής του. Την Τετάρτη ο Σαανταλάχ θα εμφανιστεί και πάλι μέσω βιντεοδιάσκεψης στο κακουργιοδικείο του Ολντ Μπέιλι.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, τις οποίες επικαλέστηκαν πολλά βρετανικά ΜΜΕ, ο Σαανταλάχ έφτασε το 2012 στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 2018 του χορηγήθηκε άσυλο. Το 2019 μπήκε στο στόχαστρο της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών (MI5) καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι σκόπευε να φύγει στο εξωτερικό για «τρομοκρατικούς σκοπούς», όμως δεν αποδείχθηκε ότι αποτελούσε άμεσο κίνδυνο. Ο ύποπτος αποφυλακίστηκε στις αρχές Ιουνίου, αφού έμεινε αρκετούς μήνες στη φυλακή για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου που δεν σχετίζονται με τρομοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ