Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση στο Ρέντινγκ – Ποιος είναι ο δράστης – ΒΙΝΤΕΟ

Τρομοκρατική ενέργεια θεωρείται η επίθεση με μαχαίρι στο Ρέντινγκ, όπου έπεσαν νεκροί τρεις άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι τρεις. σύμφωνα με την αστυνομία. Ένας 25χρονος άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για ανθρωποκτονίες έπειτα από τις επιθέσεις αυτές που έγιναν χθες σε ένα πάρκο της πόλης αυτής, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 65 χιλιομέτρων δυτικά του Λονδίνου. Μια πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι ο άνδρας αυτός, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση, είναι Λίβυος. “Η αντιτρομοκρατική μονάδα της αστυνομίας είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι το περιστατικό με τις επιθέσεις με μαχαίρι, χθες το βράδυ στο Ρέντινγκ, χαρακτηρίζεται πλέον τρομοκρατική ενέργεια”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Τέιμς Βάλεϊ.

Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο φερόμενος δράστης της επίθεσης ονομάζεται Καΐρι Σααντάλαχ, είναι 25 ετών και έφυγε από τη Λιβύη πριν από εφτά χρόνια ενώ ήταν αιτών άσυλο στη Βρετανία επειδή φοβόταν τους ισλαμιστές ενώ αργότερα ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Συγγενής του είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι έφθασε σαν τουρίστας το 2012, προτού ζητήσει άσυλο γιατί κινδύνευε από ισλαμιστές εξτρεμιστές επειδή δεν ζούσε αυστηρή θρησκευτική ζωή στη Λιβύη. Τότε ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, πριν από τρία χρόνια και φέρεται να έχει τατουάζ με έναν σταυρό σε ένα από τα μπράτσα του. Μιλώντας στην Daily Mail μετά την επίθεση, ο ξάδερφός του που ζει στη Λιβύη και δεν ήθελε να κατονομαστεί είπε: “Δεν μπορώ να το πιστέψω, δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα έκανε κάτι τέτοιο ή θα εμπλεκόταν σε οτιδήποτε είχε να κάνει με τρομοκρατία. Ο Καΐρι είχε πάει αρκετές φορές στη Βρετανία, αλλά στο τέλος του 2012 ταξίδεψε εκεί ως τουρίστας και αποφάσισε να παραμείνει και να ζητήσει άσυλο καθώς κινδύνευε από τους εξτρεμιστές στη Λιβύη επειδή του άρεσε να πίνει και να έχει κοινωνική ζωή και στην ουσία δεν διήγε βίο αυστηρά θρησκευτικό. Είχε μπλέξει στην Αγγλία και μπορεί να ήταν επιθετικός αλλά ούτε καν φαντάζομαι ότι θα έκανε κάτι τόσο σοβαρό όπως αυτό”. Όσο για τον ασπασμό του Χριστιανισμού, ο ξάδερφος είπε: “Μπορεί και γι αυτό να ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, πριν από δύο ή τρία χρόνια. Ξεκίνησε να πηγαίνει στην εκκλησία και είχε τατουάζ σε όλο το σώμα του περιλαμβανομένου κι ενός σταυρού στο μπράτσο του. Έχω από τότε να επικοινωνήσω μαζί του. Ζούσε στο Μάντσεστερ αλλά τώρα ζει στο Ρέντινγκ. Πιστεύω πως οι Αρχές στη Βρετανία προσπάθησαν να τον στείλουν πίσω στη Λιβύη αλλά δεν ήθελε να επιστρέψει. Είναι στη Μ. Βρετανία εδώ και εφτά χρόνια οπότε πρακτικά είναι Βρετανός τώρα”. Σύμφωνα με αναφορές ο 25χρονος δράστης είχε ποινικό μητρώο στη Βρετανία αφού είχε συλληφθεί παλαιότερα για αδικήματα που δεν σχετίζονται με τρομοκρατία. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Τάνια Μπάσετ, μια εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Δικαστικών Επιμελητών της Βρετανίας, δήλωσε νωρίτερα ότι ο ύποπτος είναι Λίβυος πρόσφυγας με βεβαρημένο ποινικό μητρώο για εγκλήματα που δεν συνδέονται με την τρομοκρατία. Η ίδια πρόσθεσε μάλιστα ότι ο άνθρωπος αυτός αντιμετωπίζει σοβαρά διανοητικά προβλήματα.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του BBC και άλλων μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο συλληφθείς ήταν αιτών άσυλο και έχει καταδικαστεί για βία, γεγονός που σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της ποινής θα μπορούσε να έχει απελαθεί.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος χαρακτήρισε αποτρόπαιο το περιστατικό, είχε σήμερα συνάντηση με αξιωματούχους ασφαλείας, με υπουργούς πρώτης γραμμής και με στελέχη της αστυνομίας για να ενημερωθεί για την εξέλιξη της κατάστασης, είπε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού. Αρχικά τόσο η αστυνομία όσο και η κυβέρνηση είχαν ανακοινώσει ότι το συμβάν δεν παραπέμπει σε τρομοκρατία.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν χθες κατά τις απογευματινές ώρες έπειτα από μια αντιρατσιστική διαδήλωση στο πάρκο Φόρμπερι Γκάρντενς, αλλά δεν φαίνεται να συνδέονται με αυτήν. “Η διαδήλωση του κινήματος Black Lives Matter είχε τελειώσει τρεις ώρες νωρίτερα και ήταν από κάθε άποψη ειρηνική, αυτή η επίθεση δεν συνδέεται καθόλου με την διαδήλωση”, δήλωσε ο Τζέισον Μπροκ, ο επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου, στο BBC.

Οι περιορισμοί που εξακολουθούν να ισχύουν λόγω του κορονοϊού υποχρεώνουν τους πολίτες να βγαίνουν τα απογεύματα στα πάρκα για να συναντήσουν τους φίλους τους καθώς χώροι όπως είναι οι παμπ είναι κλειστοί. Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, ένας άνδρας κατευθύνθηκε ξαφνικά προς το μέρος που καθόταν μια παρέα 8 με 10 ατόμων και άρχισε να τους μαχαιρώνει.

Η βρετανική αστυνομία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι οι επιθέσεις με μαχαίρι στην πόλη Ρέντινγκ το απόγευμα του Σαββάτου, με τρεις νεκρούς και τρεις τραυματίες αντιμετωπίζονται πλέον ως τρομοκρατική ενέργεια, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν σχεδιασμό νέων επιθέσεων.

“Πρόκειται για μια στυγερή ενέργεια”, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Νιλ Μπάσου, ο οποίος πρόσθεσε ότι τον δράστη ακινητοποίησαν άοπλοι αστυνομικοί. Ο Μπάσου είπε ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ηγείται τώρα της έρευνας και ότι η επίθεση δεν συνδέεται με την αντιρατσιστική διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στο ίδιο πάρκο λίγες ώρες νωρίτερα.

Η δήλωση του Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε σήμερα τον αποτροπιασμό του για την επίθεση με μαχαίρι που εξαπέλυσε χθες ένας άνδρας στο Ρέντινγκ σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους τρεις και η οποία αντιμετωπίζεται πλέον ως τρομοκρατική ενέργεια. Ο Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνηση θα τροποποιήσει τον σχετικό νόμο αν χρειαστεί. “Αν πρέπει να γίνουν αλλαγές στο νομικό μας σύστημα για να σταματήσουν να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, δεν θα διστάσουμε να τις κάνουμε”, είπε ο πρωθυπουργός.

Δείτε το βίντεο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Mail – Πηγή φωτό: AP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ