Qatar Gate – Politico: Πώς δωροδοκούνταν οι Ταραμπέλα και Κοτσολίνο από Μαρόκο και Κατάρ

Νέα στοιχεία για τους ρόλους που φέρεται να είχαν στο Qatar Gate ο Ιταλός ευρωβουλευτής, Αντρέα Κοτσολίνο και ο Βέλγος συνάδελφός του, Μαρκ Ταραμπέλα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Qatar Gate: «Ναι» από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής στην άρση ασυλίας Ταραμπέλα – Κοτσολίνο

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ένα έγγραφο, το οποίο δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρεται σε δύο εκθέσεις για το πώς οι δύο ευρωβουλευτές φέρεται να δωροδοκούνταν για να μπλοκάρουν ψηφίσματα και για να παίρνουν θέση υπέρ τρίτων χωρών.

Στις εκθέσεις που προκύπτουν από την έρευνα των Βέλγων εισαγγελέων αναφέρεται λεπτομερώς πως οι δύο ευρωβουλευτές δωροδοκούνταν από το Μαρόκο και το Κατάρ. Όπως επισημαίνει στο δημοσίευμα, οι δύο εκθέσεις θα τεθούν σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ην Πέμπτη ως μέρος της διαδικασίας της διαδικασίας για την άρση της ασυλίας του Κοτσολίνο και του Ταραμπέλα στο πλαίσιο της έρευνας των βελγικών Αρχών για διαφθορά.

Financial Times: Στα «άδυτα» του Qatar Gate – Άνθρωπος του Παντσέρι η Εύα Καϊλή που ζούσε σαν σταρ του σινεμά

Οι εκθέσεις συντάχθηκαν από τη συμπρόεδρο της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μανόν Ομπρί, η οποία είχε πρόσβαση σε ορισμένα δικαστικά έγγραφα από τις βελγικές αρχές που κοινοποιήθηκαν ως μέρος του αιτήματός τους για άρση της ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών.

«Ο Κοτσολίνο είναι ύποπτος ότι συμμετείχε σε συμφωνία για την προστασία των συμφερόντων ξένων κρατών »

Η πρώτη έκθεση αναφέρεται στον ρόλο που είχε  ο Αντρέα Κοτσολίνο στο Qatar Gate. «Στη συνεχιζόμενη έρευνα φαίνεται ότι ο Αντρέα Κοτσολίνο, μετά το 2019, είναι ύποπτος ότι συμμετείχε σε συμφωνία με άλλα άτομα που συνεπαγόταν τη συνεργασία για την προστασία των συμφερόντων ξένων κρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» αναφέρει η έκθεση. Οι εισαγγελείς υποπτεύονται ότι ο Κοτσολίνο ήταν μέρος μιας συμφωνίας που περιελάμβανε «την αποτροπή της έγκρισης κοινοβουλευτικών ψηφισμάτων που θα μπορούσαν να βλάψουν τα συμφέροντα αυτών των κρατών, με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά», σύμφωνα με την έκθεση.

Qatar Gate: Εισαγγελική έρευνα για ξέπλυμα χρήματος από την οικογένεια Παντσέρι

Ο Κοτσολίνο προήδρευσε της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου με χώρες του Μαγκρέμπ, συμπεριλαμβανομένου του Μαρόκου, και ήταν ο επικεφαλής ευρωβουλευτής της ομάδας S&D για τα λεγόμενα επείγοντα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινοβουλευτικά κείμενα που δημοσιεύονται κάθε μήνα που καταδικάζουν τις παραβιάσεις εκτός ΕΕ.

«Ο Ταραμπέλα έλαβε από 120.000 έως 140.000 ευρώ για να πάρει θέση υπέρ τρίτης χώρας»

Οι εισαγγελείς υποπτεύονται ότι ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα «έχει λάβει ορισμένες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ μιας τρίτης χώρας με αντάλλαγμα μετρητά», σύμφωνα με την έκθεση για αυτόν. «Μια μαρτυρία εναντίον του αναφέρει ότι μπορεί να έχει αποζημιωθεί πολλές φορές για ένα συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 120.000 έως 140.000 ευρώ».

Οι κατηγορίες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι Κοτσολίνο και Ταραμπέλ

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι προκαταρκτικές κατηγορίες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι Κοτσολίνο και Ταραμπέλα είναι εξίσου σοβαρές με αυτές που έχουν ήδη παραδοθεί από τους εισαγγελείς στα τέσσερα άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση, ιδίως για διαφθορά, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο Κοτσολίνο επέλεξε να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε μια κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση της επιτροπής νομικών υποθέσεων την περασμένη εβδομάδα. Οι δικηγόροι του είπαν στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε λάβει ποτέ καμία μορφή «αποζημίωσης» από ξένες δυνάμεις. Ο Ταραμπέλα παραιτήθηκε από το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του στην επιτροπή. Ο δικηγόρος του Μαξίμ Τέλερ είπε στο Politico: «Δεν έλαβε τίποτα».

Οι ευρωβουλευτές στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου ψήφισαν ομόφωνα υπέρ των εκθέσεων την Τρίτη και παρόμοιο αποτέλεσμα αναμένεται στην τελική ψηφοφορία από όλους τους ευρωβουλευτές την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η Πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα θα ενημερώσει επίσημα τους δύο ευρωβουλευτές και τους Βέλγους εισαγγελείς για την απόφαση και τα επόμενα βήματα θα είναι στα χέρια των Βέλγων εισαγγελέων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ