Qatar Gate: Η πρωτοχρονιά στο Mamounia και οι υποκλοπές στην ιταλική «κλίκα» – Οι συνομιλίες Τζιόρτζι – Παντσέρι

Παρά τις βαλίτσες με μετρητά στο σπίτι, τα ακριβά δώρα, τα πολυτελή ρολόγια, ένα σπίτι για αγορά δίπλα στη θάλασσα στη Σικελία, η οικογένεια Παντσέρι δεν είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο να περάσει αυτή την Πρωτοχρονιά στη φυλακή. Δεν είχε σκεφτεί ότι θα αποκαλυφθεί το Qatar Gate. Στο ημερολόγιο -μετά το ταξίδι στη Ντόχα το φθινόπωρο με έξοδα της κυβέρνησης του Κατάρ, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την έρευνα- υπήρχαν οκτώ μέρες στο Mamounia, ένα από τα πιο όμορφα ξενοδοχεία στον κόσμο, στο Μαρακές. Σαφώς πληρώθηκε από το Μαρόκο. «Παρεμπιπτόντως, έρχεται και η κόρη μου και ο σύζυγός της», είπε ο Παντσέρι στον φίλο του πρέσβη, Abderrahim Atmoun.

Qatar Gate: Δικαστήριο του Μπέργκαμο «πάγωσε» έξι τραπεζικούς λογαριασμούς των Παντσέρι, Τζόρτζι και Βιζεντίνι

Διαβάζοντας τις συνομιλίες από τις υποκλοπές, αναφέρει η La Repubblica, είναι απολύτως κατανοητό πώς στην πραγματικότητα η ομάδα Παντσέρι μπόρεσε να κινήσει ορισμένους βουλευτές, ιδίως Ιταλούς, σαν μαριονέτες. Με κάποιους από αυτούς μιλούν απευθείας στο τηλέφωνο για να τους πουν τι παρεμβάσεις να κάνουν. Προς το παρόν τα ονόματα των βουλευτών αυτών καλύπτονται, όπως ορίζει ο νόμος, από το απόρρητο. Αλλά αν έφτανε η εξουσιοδότηση από το Κοινοβούλιο για την αποκάλυψη των ονομάτων, η ιταλική εφημερίδα τονίζει ότι θα είχαμε μια νέα “χιονοστιβάδα” στην Ιταλία.

Η πρωτοχρονιά στο Mamounia

Ο Παντσέρι  σκόπευε να περάσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2023 στο Μαρακές. Αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό από μια συνομιλία με τον Abderrahim Atmoun, πρεσβευτή του Μαρόκου στη Βαρσοβία: οι δυο τους σχεδιάζουν ένα ταξίδι από τις 27 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου με τις γυναίκες τους. Ο Παντσέρι ζητεί τη διαμονή με έξοδα του Atmoun και για την κόρη και τον σύζυγό του, ο Atmoun αρνείται, αλλά υπάρχει μια αστεία στάση μεταξύ των δύο: “Είσαι ένας πόνος στον κ@@ο”, λέει ο διπλωμάτης. Γελούν. Κάποια στιγμή ο Ατμούν ζητάει από τον Πάντσερι νέα για κάποιον Αντρέα, τον «φίλο» τους και οι ανακριτές σημειώνουν: «Είναι πολύ πιθανό να τους συνοδεύει και αυτό το άτομο κατά την παραμονή τους».

Qatar Gate: Οι συνήγοροι υπεράσπισης της συζύγου του Παντσέρι προσέφυγαν κατά της απόφασης έκδοσής της στο Βέλγιο

Ο πρώην συνδικαλιστής από το Μπέργκαμο ήξερε ότι το κανάλι που είχε ανοίξει με το Μαρόκο και το Κατάρ μπορούσε να του δώσει μεγάλες απολαβές. Τόσο που, παρότι επίσημα εκτός Βουλής, σχεδίαζε επενδύσεις σε ακίνητα, με τη φίλη του Μαρία Αρένα. “Ξέρεις τη Nizza di Sicilia; Είναι μια πόλη μια ώρα από την Κατάνια… είναι ένα μικρό σπίτι δίπλα στη θάλασσα, το πουλάνε 40.000 ευρώ!”. Έπρεπε να πάνε να τη δουν. Στη συνέχεια, όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.

Πιλοτικές παρεμβάσεις

Ωστόσο, το έργο τους ανθεί στις Βρυξέλλες. Είναι 14 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία οι επιτροπές για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» και τις «Πολιτικές Ελευθερίες, Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις» συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Στο Βέλγιο, αρκετοί αξιωματούχοι του Κατάρ είναι παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου για να επαληθεύσουν ότι όλα πάνε όπως θα έπρεπε. Ο άνθρωπός τους είναι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, που αναφέρει τι συμβαίνει στο τηλέφωνο με τον Παντσέρι. Ο πρώην ευρωβουλευτής εργάζεται για να πιλοτάρει τις παρεμβάσεις υπέρ του εμιράτου. Φροντίζει να είναι εκεί το «κορίτσι», ή αλλιώς ο Μορέτι. Δίνει ενδείξεις για το τι να πει στον Marc, δηλαδή στον Tarabella, τον ευρωβουλευτή του οποίου ήταν και ο Τζιόρτζι βοηθός. Ρωτάει αν πρότεινε στον Ταραμπέλα να παρέμβει, όταν ο Τζόρτζι λέει ότι το έκανε, εκείνος του προτείνει τι να του πει στη συνέχεια.

Qatar Gate: «Ο Παντσέρι έφερνε χρήματα στο σπίτι μας επειδή έχω ασυλία» – Τα ονόματα που έδωσε η Καϊλή

Φόβος για την Ολομέλεια

Αυτό όμως που ανησυχεί ακόμη περισσότερο τον Παντσέρι είναι η υπόθεση μιας Ολομέλειας για το θέμα του Κατάρ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, λίγες μέρες νωρίτερα στο τηλέφωνο με έναν (άγνωστο) άνδρα είπε: «Ήθελα απλώς να σου μιλήσω γιατί διαμορφώνεται μια συγκεκριμένη στάση στην ομάδα στην ολομέλεια σχετικά με το Κατάρ, και απαντήσαμε ότι υπάρχει η εκδήλωση της 14ης Νοεμβρίου… ναι.. μάλιστα καλέσαμε υψηλούς συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, αλλά σήμερα στην ομάδα ε,… είναι οι Γερμανοί; ε… ναι, όποιος πιέζει λίγο γι’ αυτό το πράγμα, άρα «είμαστε τρελοί, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ηρεμήσουμε αυτή την κατάσταση». Είχαν βρει έναν τρόπο: να δώσουν εισιτήρια σε μια σειρά από βουλευτές για να παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ