Qatar Gate: Γιατί άλλαξε δικηγόρο η Εύα Καϊλή – Πώς ο Παντσέρι την… οδήγησε στον «συνήγορο των αποβρασμάτων»

Αίσθηση και ερωτήματα είχε προκαλέσει η αποκάλυψη του Politico, ότι η Εύα Καϊλή άλλαξε δικηγόρο και την υπεράσπισή της στο Βέλγιο αναλαμβάνει αντί του Αντρέ Ριζόπουλος, ο Σβεν Μαρί, ενώ στην Ελλάδα συνεχίζει να την εκπροσωπεί ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Ο Μαρί θεωρείται ένας από τους καλύτερους ποινικολόγους του Βελγίου και φημίζεται για τα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί στις δίκες που αναλαμβάνει υπέρ των εντολέων του. Σύμφωνα με την εκπομπή «Αλήθειες με την Ζήνα», ο νέος συνήγορος της Ελληνίδας πολιτικού, που βρίσκεται προφυλακισμένη για την υπόθεση διαφθοράς Qatar Gate, θα προχωρήσει σε αλλαγές στην υπερασπιστική γραμμή αλλά και στο επικοινωνιακό σκέλος της υπόθεσης.

Κατά τις ίδιες πηγές, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν αρχικά ότι η ευρωβουλευτής άλλαξε δικηγόρο διότι ο Ριζόπουλος της πρότεινε να δηλώσει ένοχη και να συνεργαστεί με τις βελγικές Αρχές. Ωστόσο, το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού δεν επιβεβαιώνει τις εν λόγω πληροφορίες. Αντιθέτως, υποστηρίζει ότι κύριος λόγος της αλλαγής είναι ότι μετά τη συνεργασία Παντσέρι με τους Βέλγους δικαστές και την κατάθεσή του, ο αριθμός των συλληφθέντων για το Qatar Gate έφτασε τους πέντε, αριθμός “επικίνδυνος” για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που αποδειχτεί η εμπλοκή των πέντε προσώπων, τότε η θέση όλων τους θα χειροτερεύσει αφού είναι πολύ πιθανόν η κατηγορία να ενισχυθεί και να αφορά πλέον τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα απαιτήσει αλλαγές στους νομικούς χειρισμούς και τις υπερασπιστικές γραμμές των κατηγορουμένων από τους συνηγόρους τους.

Ο «δικηγόρος των αποβρασμάτων»

Ο 52χρονος Σβεν Μαρί θεωρείται μία από τις πιο ισχυρές νομικές προσωπικότητες, αν και οι υποθέσεις που αναλαμβάνει συχνά προκαλούν το λαϊκό αίσθημα. Ο Σβεν Μαρί ξεκίνησε την επαγγελματική σταδιοδρομία του ως ποδοσφαιριστής στη βελγική ομάδα Άντερλεχτ, ενώ πλέον διατηρεί δικηγορικό γραφείο από κοινού με τη σύζυγό του στην πόλη Σεν-Ζιλ του Βελγίου.Είναι γιος του πρώην αφεντικού του τηλεοπτικού δικτύου VRT και μιλά απταίστως Ολλανδικά και Γαλλικά.

Ο Σβεν Μαρί χαρακτηρίστηκε ως “ο δικηγόρος του διαβόλου” όταν υπερασπίστηκε τον Φουάντ Μπελκάσεμ, ηγέτη της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης “Saria for Belgium”, ο οποίος στρατολογούσε νεαρούς άνδρες για να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος.

Άλλοι διάσημοι εντολείς του είναι μεταξύ άλλων ο Σλίβιο Ακίνο μεγαλέμπορος ναρκωτικών που δολοφονήθηκε, ο Μαρσέλ Χαρμπάν γκάνγκστερ και νονός του υποκόσμου στο Βέλγιο, ο Μισέλ Λελιέβρ συνεργός του Βέλγου παιδόφιλου δολοφόνου Μαρκ Ντιτρού.

Ο νέος δικηγόρος της Εύας Καϊλή απέκτησε παγκόσμια φήμη όταν ανέλαβε την υπεράσπιση του μακελάρη του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσλάμ που “χτύπησε” το θέατρο Μπατακλάν σκοτώνοντας περισσότερους από 130 ανθρώπους.

Μάλιστα, ο γαλλικός τύπος είχε προσδώσει στον Σβεν το προσωνύμιο “ο δικηγόρος των αποβρασμάτων”, αποδοκιμάζοντας την απόφασή του να υπερασπιστεί τον μακελάρη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ