Πρωθυπουργός Σλοβακίας: Θα ανοίξουμε την πόρτα σε ορφανά παιδιά από την Συρία

Η Σλοβακία ίσως υποδεχθεί μερικές δεκάδες ορφανά παιδιά από τη Συρία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Πέτερ Πελεγκρίνι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς την Παρασκευή, διαφοροποιούμενος από τα άλλα κράτη της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, που απορρίπτουν την υποδοχή οποιουδήποτε πρόσφυγα.

Η μαζική εισροή αιτούντων άσυλο από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική πριν από τρία χρόνια προκάλεσε βαθύ ρήγμα στην ΕΕ ανάμεσα στις χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, πλούσιες χώρες προορισμού, όπως η Γερμανία, και χώρες του πάλαι ποτέ σοσιαλιστικού στρατοπέδου, στο ανατολικό άκρο της ΕΕ — την Πολωνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Η σλοβάκικη κυβέρνηση μέχρι τώρα τηρεί ενιαία στάση με τα άλλα κράτη της κεντρικής Ευρώπης, απορρίπτοντας τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλλει ανακατανομή των προσφύγων με την εφαρμογή υποχρεωτικών ποσοστώσεων.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Ρόιτερς στο περιθώριο της Συνόδου Globsec Tatra, στα βουνά της Σλοβακίας, ο Πελεγκρίνι σημείωσε ότι η χώρα του είναι σε θέση να φροντίσει «δέκα, είκοσι ή τριάντα παιδιά» που βρίσκονται σε έναν καταυλισμό προσφύγων στην Ελλάδα.

«Είμαστε πολιτικοί, αλλά όταν βλέπουμε τα δεινά ορφανών από τη Συρία, τα οποία το τρέχον διάστημα φροντίζει ένα άλλο κράτος μέλος (της ΕΕ), νομίζω οφείλουμε να δείχνουμε περισσότερη ανθρωπιά», ανέφερε ο Πελεγκρίνι.

«Η οικονομία της Σλοβακίας, η κοινωνία της Σλοβακίας ή ο πολιτισμός της Σλοβακίας δεν θα απειληθούν από μερικές δεκάδες ορφανά, που θα φιλοξενηθούν στα ορφανοτροφεία μας (…). Θα μάθουν τη γλώσσα μας, τον πολιτισμό μας», συμπλήρωσε.

Η Σλοβακία έχει υποδεχθεί κατά διαστήματα ορισμένους αιτούντες άσυλο, για παράδειγμα φιλοξενώντας προσωρινά εκατοντάδες ανθρώπους που επαναπροώθησε η γειτονική Αυστρία ενόσω οι αιτήσεις τους τελούσαν υπό αξιολόγηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ