Προσοχή- Σκληρές εικόνες: Παιδιά χαροπαλεύουν στα νοσοκομεία μετά τους βομβαρισμούς στη Συρία – ΦΩΤΟ

Δεν φαίνεται να έχει τέλος το δράμα στη Συρία. Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του καθεστώτος της Συρίας συνέχισαν να σφυροκοπούν την Πέμπτη την Ανατολική Γούτα, προπύργιο των ανταρτών, όπου πάνω από 220 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε τέσσερις ημέρες αδιάκοπων βομβαρδισμών, ένας απολογισμός που είναι από τους βαρύτερους σε αυτή την περιοχή τα επτά χρόνια του πολέμου.Ενώ σε ένα άλλο μέτωπο της σύρραξης, ο διεθνής συνασπισμός υπό ην ηγεσία των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον 100 φιλοκαθεστωτικοί μαχητές σκοτώθηκαν στην ανατολική Συρία, όταν αποκρούστηκε μια επίθεση εναντίον των συμμάχων του στον αντιτζιχαντιστικό αγώνα. Το συριακό καθεστώς χαρακτήρισε τα πλήγματα του συνασπισμού «εγκλήματα πολέμου».Οι βομβαρδισμοί στην Ανατολική Γούτα έπληξαν από τη Δευτέρα διάφορες κοινότητες σε αυτή την αχανή έκταση που πολιορκείται από το 2013, την ώρα που η διεθνής κοινότητα μοιάζει ανίσχυρη και διαιρεμένη μπροστά στη συνεχιζόμενη αιματοχυσία.«Πρόκειται για τις χειρότερες τέσσερις ημέρες που έχει γνωρίσει ποτέ η Ανατολική Γούτα» από το ξέσπασμα του πολέμου τη 15η Μαρτίου 2011, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χάμζα, ένας γιατρός, καθώς φρόντιζε τραυματίες σε μια κλινική στην κοινότητα Αρμπίν. «Η Γούτα δεν είχε γίνει ποτέ στόχος τόσο εντατικών βομβαρδισμών», πρόσθεσε.

Επιβεβαιώνοντας τις διεθνείς διαιρέσεις που εμποδίζουν οποιαδήποτε λύση της σύγκρουσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε μια απόφαση όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός για έναν μήνα που ζητούσαν επειγόντως στελέχη υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για να προσφερθεί βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι ΗΠΑ, που εχθρεύονται το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ήθελαν να εγκριθεί μια απόφαση που θα «υποστήριζε» την έκκληση για μια εκεχειρία και θα τόνιζε πως οι επιθέσεις εναντίον αμάχων «πρέπει να σταματήσουν αμέσως». Η Ρωσία, που υποστηρίζει στρατιωτικά το συριακό καθεστώς, έκρινε ότι η πρόταση να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός δεν ήταν «ρεαλιστική».Από τη Δευτέρα, 228 άμαχοι, ανάμεσά τους 58 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στον καταιγισμό πυρός του καθεστώτος στην Ανατολική Γούτα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.Την Πέμπτη σκοτώθηκαν 73 άμαχοι από τις βόμβες της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας που προκαλούν ταυτόχρονα τεράστιες υλικές καταστροφές στη Γούτα, όπου ζουν υπό πολιορκία 400.000 άνθρωποι. Άλλοι δύο άμαχοι υπέκυψαν σε τραύματα που είχαν υποστεί μία ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.«Τα παιδιά λιμοκτονούν, βομβαρδίζονται και ζουν παγιδευμένα. Η πολιορκία σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να ξεφύγουν», ανέφερε η Σόνια Κους, στέλεχος της οργάνωσης Σώστε τα Παιδιά (Save the Children) αρμόδιο για τη Συρία. «Πρέπει να σταματήσουν επειγόντως οι μάχες και να αρθεί η πολιορκία» στη Γούτα, υποστήριξε η ίδια.

«Οι συνθήκες είναι φρικιαστικές» στην Ανατολική Γούτα, σχολίασε ο Μαρκ Λόουκοκ, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.«Η Ανατολική Γούτα υφίσταται μια πολιορκία βγαλμένη από τον Μεσαίωνα, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Επιστρέφουμε στην πιο σκοτεινή ώρα του πολέμου», δήλωσε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, ο Φρανσουά Ντελάτρ.Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν από όλμους που προφανώς βλήθηκαν σε αντίποινα εναντίον της Δαμασκού, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Όλμοι έπληξαν το βράδυ τη συνοικία Μπαμπ Τούμα της συριακής πρωτεύουσας.Εχθροπραξίες μαίνονταν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη και στην ανατολική Συρία, όπου ο διεθνής συνασπισμός εξαπέλυσε στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ αεροπορικά πλήγματα κι άνοιξε πυρ με βαρύ πυροβολικό εναντίον φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων για να απωθήσει μια επίθεση εναντίον του αρχηγείου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), σύμφωνα με έναν αμερικανό αξιωματούχο.Στρατιωτικοί σύμβουλοι που ανήκουν σε χώρες του συνασπισμού, κυρίως αμερικανοί στρατιωτικοί, βρίσκονταν εκεί όταν έγινε η επίθεση των φιλοκαθεστωτικών, στην περιοχή Χάσαμ, διευκρίνισε ο αξιωματούχος, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Πάνω από 100 μέλη των φιλοκαθεστωτικών (δυνάμεων) σκοτώθηκαν», ανέφερε.Πηγή πληροφοριών και φωτογραφιών: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ