Πρόσφυγες στον Guardian: Μας ξεγέλασαν στην Ελλάδα και μας απέλασαν στην Τουρκία

Ομάδα Σύρων προσφύγων – μεταξύ των οποίων και μία οικογένεια με 4 παιδιά – κατήγγειλαν στη βρετανική εφημερίδα, «Guardian» ότι ξεγελάστηκαν στην Ελλάδα και απελάθηκαν στην Τουρκία πριν καν εξεταστεί το αίτημα τους για άσυλο.

Αυτό ανέφερε σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι η υπόθεση αφορά τουλάχιστον οκτώ πρόσφυγες. Μάλιστα, οι Σύροι παρουσίασαν στο tabloid έγγραφα, τα οποία δείχνουν ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας στις 9 Οκτωβρίου και 11 μέρες αργότερα καταγγέλλουν ότι αξιωματούχοι της χώρας μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους ξεγέλασαν, για να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Μάλιστα, φιλοξενείται στο ρεπορτάζ και δήλωση του 33χρονου πρόσφυγα από το Κομπάνι της Συρίας, Λαγουάντ Χαγί Μοχάμαντ που κατέφθασε στη χώρα μας με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, όλα κάτω των πέντε ετών. «Δεν ήξερα ότι επρόκειτο να απελαθώ στη Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι αστυνομικοί μας είπαν να αφήσουμε το δείπνο μας, να πάρουμε τα πράγματά μας και ότι θα μας μεταφέρουν στο αστυνομικό τμήμα για τη νύχτα και από εκεί το επόμενο πρωί στην Αθήνα», υποστήριξε ο άνδρας, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη βρετανική εφημερίδα από το κέντρο κράτησης το οποίο βρίσκεται στην Τουρκία.

Ο εν λόγω άνδρας επισήμανε ότι αφού μπήκαν στο αεροπλάνο, μαζί με αξιωματούχους από την ελληνική κυβέρνηση και την Frontex, δεν τους έδωσαν άλλες πληροφορίες και όπως είπε η πρώτη στιγμή που κατάλαβαν ότι είχαν απελαθεί χωρίς τη θέλησή τους ήταν όταν έφτασαν στα Άδανα.

«Όταν φτάσαμε και είδαμε τις τουρκικές σημαίες, σοκαριστήκαμε», είπε έτερος πρόσφυγας, ο Χαγί Μοχάμαντ και υπογράμμισε: «Εμπιστευτήκαμε την αστυνομία, αλλά μας ξεγέλασαν και δεν έχω ιδέα γιατί».

Από τότε, κρατούνται σε ένα απομακρυσμένο κέντρο, στη νότια Τουρκία. «Είμαστε σε πολύ άσχημη κατάσταση. Τα παιδιά είναι όλα άρρωστα, τα μικρά έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας», είπε άλλος Σύρος από τη συγκεκριμένη ομάδα.

Το δημοσίευμα, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, σχολιάστηκε τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την Frontex. Η Ελλάδα απάντησε με email στη βρετανική εφημερίδα, δηλώνοντας ότι εξετάζει τους ισχυρισμούς, ενώ εκπρόσωπος της Frontex επιβεβαίωσε στον Guardian ότι υπήρχαν αξιωματούχοι της ΕΕ στην πτήση, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί η Frontex για τα όποια λάθη.

«Όλες οι αποφάσεις για επιστροφές εκδίδονται από τις εθνικές αρχές. Ο ρόλος μας είναι να παρέχουμε τα μέσα μεταφοράς, εκπαιδευμένους συνοδούς, μεταφραστές και ιατρικό προσωπικό», πρόσθεσε.

Όσο για τη Διεθνής αμνηστία, ο Τζον Νταλχούισεν, διευθυντής της Αμνηστίας για την Ευρώπη, δήλωσε ότι «πρέπει να διερευνηθεί επειγόντως, να επιτραπεί στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να εξεταστεί η μετεγκατάστασή τους σε άλλη χώρα της ΕΕ».

Διαβάστε επίσης:

Νέα ερώτηση Βόζεμπεργκ για το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών από πρόσφυγες

Spiegel: Οι Ευρωπαίοι φοβούνται για την ασφάλεια των υπαλλήλων τους στα ελληνικά νησιά

Γαλλία: Η Ζούγκλα του Καλαί “μετακομίζει” στους δρόμους του Παρισιού – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ