Προειδοποίηση του ΟΗΕ στην Αίγυπτο σχετικά με τις συλλήψεις των δημοσιογράφων

Οι συλλήψεις δημοσιογράφων και οι διώξεις ενάντια σε κάθε επικριτική φωνή πυροδοτούν την εξτρεμιστική βία, παρά την αποτρέπουν δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ σε μια ευκόλως εννοούμενη προειδοποίηση που απηύθυνε προς την Αίγυπτο και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας που προήδρευε της συνάντησης του ΣΑ.

«Οι συλλήψεις και οι καταδίκες δημοσιογράφων σε θανατική ποινή, η αντιμετώπιση των μέσων ενημέρωσης ως εχθρό του κράτους – τέτοιες ενέργειες είναι εντελώς αντιπαραγωγικές», δήλωσε η Πάουερ.

Εν μέσω μιας κλιμακούμενης εναντίωσης προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η αστυνομία νωρίτερα αυτό τον μήνα πραγματοποίησε επιδρομή στο συνδικάτο Τύπου της χώρας και συνέλαβε δύο δημοσιογράφους. Το Σάββατο ένα αιγυπτιακό δικαστήριο εξέδωσε θανατική ποινή για τρεις δημοσιογράφους που κατηγορούνταν ότι έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.

«Οι νομικές διαδικασίες είναι ένα σημαντικό εργαλείο στην εκστρατεία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ένα είδος ροπάλου εναντίον όσων εκφράζουν μη δημοφιλείς απόψεις ή επικρίνουν τις αρχές», σημείωσε η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια.

Παρόλο που δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Αίγυπτο, η Πάουερ απηύθυνε τα σχόλια της προς τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος προήδρευε της σύγκλησης του ΣΑ που είχε ως αντικείμενο συζήτησης την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Είναι σημαντικό να παραμείνουμε επικεντρωμένοι και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, χωρίς να συγχέουμε τα θέματα που αφορούν την μάχη ενάντια στην τρομοκρατία με άλλα ζητήματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την τοποθέτηση της Πάουερ. «Υποστηρίζουμε την ελευθερία της έκφρασης, στηρίζουμε την ελευθερία του Τύπου», σημείωσε ο Αιγύπτιος.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

“Πρόσφυγες και μετανάστες: Μία κρίση αλληλεγγύης”

The Guardian: Η Ελλάδα θα προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Πέντε συλλήψεις – Είχαν αποσπάσει από επιχειρηματίες 450 εκατ. ευρώ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ