Πριγκίπισσα Άννα: Φάτε κρέας αλόγου

Πριγκίπισσα Άννα: Φάτε κρέας αλόγου

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η πριγκίπισσα Άννα, η κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ και πρώην πρωταθλήτρια ιππασίας, όταν, με μισόλογα, κάλεσε τους συμπατριώτες της να τρώνε κρέας αλόγου, όπως κάνουν οι Γάλλοι, με απώτερο ��κοπό την… προστασία των ζώων αυτών.

«Η στάση μας απέναντι στο εμπόριο του αλογίσιου κρέατος και την αξία του θα πρέπει να αλλάξει», είπε η πριγκίπισσα στο ετήσιο συνέδριο της οργάνωσης Παγκόσμια Ιππική Πρόνοια.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις για την προστασία των ζώων, στη Βρετανία υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλειφθούν από τους ιδιοκτήτες τους περίπου 7.000 άλογα.

Η πριγκίπισσα υποστήριξε ότι οι εκτροφείς θα φρόντιζαν περισσότερο τα άλογα, εάν προορίζονταν για κατανάλωση. «Θα περιορίζονταν άραγε οι περιπτώσεις κακομεταχείρισης, εάν το κρέας του αλόγου είχε κάποια αξία;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι στη Γαλλία το φιλέτο του αλόγου είναι το πιο ακριβό είδος που διαθέτουν τα κρεοπωλεία.

«Θα πρέπει να καταλάβουμε, εάν η αξία αυτή παίζει κάποιο ρόλο στον περιορισμό των κρουσμάτων κακοποίησης», πρόσθεσε η Άννα.

Οι δηλώσεις της ωστόσο προκάλεσαν την οργή των ζωόφιλων σε όλη τη χώρα.

«Τι άλλο θα δούμε από τη βασιλική οικογένεια; Τη βασίλισσα να προτείνει να τρώμε τα κόργκι;» ειρωνεύτηκε η οργάνωση Peta, αναφερόμενη στα αγαπημένα σκυλάκια της βασίλισσας Ελισάβετ.

«Με βάση τις πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι χοίροι και τα κοτόπουλα που προορίζονται για κατανάλωση, είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι τα άλογα θα τύχουν καλύτερης μεταχείρισης εάν υπάρχει αγορά για το κρέας τους, πρόσθεσε η οργάνωση, κάνοντας μια “αντιπρόταση” στην πριγκίπισσα. Εάν επιθυμεί πραγματικά το καλό των αλόγων “θέλουμε να της προτείνουμε να αγωνιστεί για να μπει ένα τέλος στην ανελέητη βιομηχανία των ιπποδρόμων που αναγκάζει τα ζώα να τρέχουν, μέχρι θανάτου, σε δύσκολα εδάφη κι όταν πια δεν μπορούν να τρέξουν άλλο, μεταφέρονται, σε απροκρουστικές συνθήκες, στα σφαγεία, όπου μετατρέπονται σε φτηνή σκυλοτροφή».

Η κατανάλωση αλογίσιου κρέατος, που τόσο σοκάρει τους Βρετανούς, δεν αποτελεί ταμπού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γερμανία υπάρχουν 650-700 κρεοπωλεία που διαθέτουν κρέας αλόγου, ενώ στην Γερμανία υπολογίζονται γύρω στα 100.

Στις αρχές του έτους, ο εντοπισμός κρέατος αλόγου σε προμαγειρεμένες συσκευασίες ζυμαρικών, που υποτίθεται ότι περιείχαν βοδινό, αλλά και σε άλλα είδη διατροφής που πωλούνταν στα σουπερμάρκετ, προκάλεσε σοκ στη Βρετανία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ