Πρέπει να βρει 6 δισ. ευρώ σε 20 ημέρες

Πρέπει να βρει 6 δισ. ευρώ σε 20 ημέρες

 

Έξι δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στις επόμενες είκοσι ημέρες καλείται να βρει ο νέος ιταλός υπουργός Οικονομικών, Φαμπρίτσιο Σακομάνι, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου στη Ρώμη.

Με το ποσό αυτό, σύμφωνα με τους σχολιαστές, θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί το έκτακτο ταμείο ανεργίας, να καταργηθεί ή να μειωθεί δραστικά ο νέος φόρος πρώτης κατοικίας, να «παγώσει» η αύξηση του ΦΠΑ και να λυθεί το πρόβλημα των “Esodati” -δηλαδή των περισσοτέρων των 100.000 εργαζομένων οι οποίοι σταμάτησαν να δουλεύουν αποδεχόμενοι εθελουσία έξοδο, όμως τώρα δεν μπορούν να βγουν στην σύνταξη, λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας που αποφάσισε η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.

Η πρόκληση για τον Φαμπρίτσιο Σακομάνι είναι να καταφέρει να τηρήσει άκρως ευαίσθητες ισορροπίες: από τη μια, να αποφύγει να προσφύγει σε νέα έκτακτα μέτρα που θα προκαλούσαν περαιτέρω ύφεση στην ιταλική οικονομία. Από την άλλη, να διατηρήσει την σχέση ελλείμματος ΑΕΠ εντός του 3%, όπως απαιτούν οι Βρυξέλλες.

Μια νότα αισιοδοξίας, υπογραμμίζουν οι αναλυτές στην Ρώμη, προσφέρει η προοπτική εξόδου της Ιταλίας από την διαδικασία ειδικής παρακολούθησης για υπερβολικό έλλειμμα, πιθανόν ήδη πριν από το τέλος Μαΐου. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν περίπου 12 δισ. ευρώ για νέες επενδύσεις προς γενικότερη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.