Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Τριήμερη συνάντηση των εκπροσώπων της Δυτικής Αφρικής – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων εθνικής άμυνας των χωρών μελών της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO) συναντώνται από σήμερα ως μεθαύριο Παρασκευή στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, προκειμένου να συζητήσουν για το στρατιωτικό πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας στον Νίγηρα, ανακοίνωσε ο περιφερειακός οργανισμός χθες Τρίτη το βράδυ.

Οι ηγέτες της CEDEAO, που συνεδρίασαν εκτάκτως την Κυριακή στη νιγηριανή πρωτεύουσα, καταδίκασαν το πραξικόπημα και έδωσαν προθεσμία μια εβδομάδα στους στρατιωτικούς να αποκαταστήσουν στην εξουσία τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, να υπάρξει «πλήρης επιστροφή στη συνταγματική τάξη», προσθέτοντας πως δεν αποκλείουν την «καταφυγή στη βία» εάν δεν συμβεί αυτό. Ανήγγειλαν ακόμη πως θα γινόταν συνάντηση των επικεφαλής των επιτελείων.

Επίσης οι ηγέτες ανακοίνωσαν πως θα ονομάσουν σύντομα αντιπρόσωπο, ο οποίος θα μεταβεί στον Νίγηρα προκειμένου να ζητήσει την ικανοποίηση των αξιώσεων της CEDEAO από τους στρατιωτικούς.

Αντιπροσωπεία της Κοινότητας, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Νιγηρίας Αμπντουλσαλάμι Αμπουμπακάρ (1998-1999), αναμένεται να επισκεφθεί τη Νιαμέ εντός της ημέρας, δήλωσαν πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου αφενός στον δυτικοαφρικανικό οργανισμό και αφετέρου στον στρατό του Νίγηρα.

Το βράδυ της Δευτέρας η Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί, χώρες που γειτονεύουν με τον Νίγηρα και όπου κυβερνούν επίσης στρατιωτικές χούντες, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πραξικοπηματίες και διεμήνυσαν πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση για να αποκατασταθεί στην εξουσία ο πρόεδρος Μπαζούμ θα εκλαμβανόταν ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον των δυο χωρών και θα συνεπαγόταν την αποχώρησή τους από τη CEDEAO και «την υιοθέτηση μέτρων νόμιμης άμυνας προς υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων και του λαού του Νίγηρα».

Πρόσθεσαν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, πως «αρνούνται να εφαρμόσουν» τις «παράνομες, αθέμιτες και απάνθρωπες κυρώσεις εναντίον του λαού και των αρχών» του Νίγηρα, που αποφασίστηκαν επίσης την Κυριακή στην Αμπούτζα.

H ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών για το πραξικόπημα στον Νίγηρα, αναφέροντας πως παρακολουθεί με ανησυχία και ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις.

«Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις αυθαίρετες συλλήψεις αξιωματούχων, πολιτικών και μελών της κυβέρνησης και κάθε απόπειρα κατάληψης της εξουσίας με τη βία, η οποία οδηγεί στην ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή του Σαχέλ. Θα πρέπει το συντομότερο να αποκατασταθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και η συνταγματική τάξη».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ