Πούτιν: Θα απαντήσουμε αν αναπτυχθούν στρατιωτικές υποδομές σε Σουηδία και Φινλανδία

Λίγο πιο… διαλλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, διευκρινίζοντας ότι η χώρα του θα αντιδράσει όχι στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά στην ανάπτυξη νατοϊκών στρατιωτικών υποδομών στις δύο χώρες. Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι η ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία αποτελεί λάθος που η Ρωσία δε θα ανεχτεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί αυτή καθ’ εαυτή «απειλή» για τη Μόσχα, ωστόσο η Ρωσία θα αντιδράσει σε μια ενδεχόμενη επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των δύο χωρών. Για το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη, δύο χώρες που δεν εντάχθηκαν ποτέ στη Συμμαχία ακόμη και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, αυτή η στροφή 180 μοιρών θεωρείται ότι οφείλεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που κάνει τη Μόσχα να εκλαμβάνεται ως απειλή από τους γείτονές της.
Μια τέτοια «διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί άμεση απειλή (…) αλλά η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών θα οδηγήσει φυσικά σε απάντηση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), στον οποίο συμμετέχουν χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν).

Αυτή η αντίδραση του Ρώσου προέδρου φαίνεται συγκρατημένη, καθώς η Μόσχα θεωρεί την παρουσία του ΝΑΤΟ στην γειτονιά της ως υπαρξιακή απειλή, στο μέτρο που το Κρεμλίνο αποδίδει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στη εκδηλωθείσα βούληση του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, παρόλο που η υποψηφιότητά του δεν είχε άμεση προοπτική επιτυχίας. Παρόλα αυτά ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν μια αμυντική συμμαχία, το ΝΑΤΟ για τους σκοπούς τους «με εντελώς επιθετικό τρόπο».

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια «περίπλοκη κατάσταση διεθνούς ασφάλειας». Στη σύνοδο του CSTO μόνο η Λευκορωσία μίλησε ανοιχτά στηρίζοντας την επίθεση κατά της Ουκρανίας, με τους παρόντες ηγέτες των άλλων χωρών να παραμένουν σιωπηροί και να μην σχολιάζουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Χωρίς ένα ενωμένο μέτωπο, η συλλογική Δύση θα εντείνει τις πιέσεις στον μετασοβιετικό χώρο», δήλωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, απευθυνόμενος στον Πούτιν και στους ηγέτες της Αρμενίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν. Πριν από τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ είχε κρίνει ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ «δεν θα ενισχύσει ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφάλειας»., στην Ευρώπη. Το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε κάνει λόγο για «ένα σοβαρό λάθος».  Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, η Ρωσία θα δει το ΝΑΤΟ να αγγίζει τα σύνορά της.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πούτιν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε σήμερα ότι η Ρωσία δεν έχει «εδαφικές διαφορές» με τις δύο σκανδιναβικές χώρες.  Αντίθετα σήμερα ο Πούτιν κατηγόρησε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν εργαστήρια στην Ουκρανία για να δημιουργήσουν «συστατικά βιολογικών όπλων».

“Λάθος που δε θα ανεχτούμε”

Λάθος που δε θα ανεχθεί και που μάλιστα δε θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια, θεωρεί η Μόσχα ότι είναι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν θα ενισχύσει την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο.  «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας ούτε θα ενισχύσει ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της ηπείρου μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος, εξέφρασε «την ανησυχία» της Ρωσίας, σχετικά με την υπόθεση και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά «τις επιπτώσεις που θα έχει  η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, ως προς την ασφάλειά μας».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είχε δηλώσει ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα «σοβαρό λάθος» και είχε τονίσει ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ