Πούτιν – Όρμπαν: Επιβεβαίωσαν τις καλές σχέσεις – Αγκάθι η στάση της Ουγγαρίας στην ενταξιακή πορεία του Κιέβου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο στενότερος σύμμαχός του μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, επαναβεβαίωσαν σήμερα τη δέσμευσή τους στις διμερείς σχέσεις εν μέσω διεθνών εντάσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ουγγαρία –που έχει εναντιωθεί σε πολλές πρωτοβουλίες της ΕΕ να στηρίξει την Ουκρανία που αντιστέκεται στις δυνάμεις της Μόσχας– ποτέ δεν θέλησε να αντιταχθεί στη Ρωσία και προσπαθεί να διασώσει τις διμερείς επαφές, δήλωσε ο Όρμπαν στον Πούτιν με τα σχόλιά του να μεταδίδονται μέσω διερμηνέα στη ρωσική τηλεόραση πριν από το φόρουμ «Μία ζώνη ένας δρόμος», στο Πεκίνο.  Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν σε κυβερνητικό μέγαρο φιλοξενίας προσκεκλημένων στο Πεκίνο, όπου διέμενε ο Πούτιν. Η συνάντηση έγινε πριν να αρχίσει το διεθνές φόρουμ.

«Παρά το γεγονός ότι στις σημερινές γεωπολιτικές συνθήκες οι ευκαιρίες για τη διατήρηση επαφών και την ανάπτυξη σχέσεων είναι πολύ περιορισμένες, ωστόσο, δημιουργεί μόνο ικανοποίηση ότι οι σχέσεις μας με πολλές ευρωπαϊκές χώρες διατηρούνται και αναπτύσσονται. Μια από αυτές τις χώρες είναι η Ουγγαρία», δήλωσε ο Πούτιν στον Όρμπαν. Η Ουγγαρία καλλιεργεί πιο στενούς δεσμούς με τη Ρωσία σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ και θεωρείται βασικός δυνητικός αντίπαλος σε μια απόφαση της ΕΕ,, που αναμένεται τον Δεκέμβριο, για το εάν θα ανοίξουν οι ενταξιακές συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με το Κίεβο, κάτι που θα απαιτήσει την ομόφωνη στήριξη και των 27 κρατών-μελών του μπλοκ.

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η έγκριση της Βουδαπέστης για περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης και της έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών, οι Βρυξέλλες εξετάζουν εάν θα αποδεσμεύσουν δισεκατομμύρια ευρώ για την Ουγγαρία που έχουν ‘παγώσει’ εν μέσω ανησυχιών αναφορικά με το κράτος δικαίου, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Όρμπαν, ο Μπερταλάν Χαβάσι, ανέφερε μέσω email στο Reuters ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πούτιν και συζήτησαν τις αποστολές αερίου και πετρελαίου καθώς και θέματα πυρηνικής ενέργειας. Στο πλαίσιο σύμβασης του 2014, που ανατέθηκε χωρίς διαγωνισμό, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Rosatom κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουγγαρία. Ο Χαβάσι δήλωσε ότι στις συνομιλίες ο Όρμπαν τόνισε ότι είναι κρίσιμο για την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, να τερματιστούν οι κυρώσεις στη Ρωσία και η σύγκρουση στην Ουκρανία και να παύσει η ροή των προσφύγων. Δεν ανέφερε ποιος είχε την πρωτοβουλία για τη σημερινή συνάντηση.

Ο Πούτιν και ο Όρμπαν είχαν την τελευταία διά ζώσης συνομιλία τους την 1η Φεβρουαρίου 2022, με τη συνάντηση να διαρκεί πολλές ώρες στη Μόσχα, ακριβώς τρεις εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ