Πούτιν: Επίθεση στις ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία με αφορμή την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι παρατείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι προσπαθούν να «αποσταθεροποιήσουν» τον κόσμο με την πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Και άρχισε την κριτική από την Ουκρανία: «Η κατάσταση στην Ουκρανία δείχνει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να παρατείνουν τη σύγκρουση. Και ενεργούν με τον ίδιο τρόπο καλλιεργώντας το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική», δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στη Μόσχα. «Η αμερικανική περιπέτεια με την Ταϊβάν δεν είναι απλώς για ένα ταξίδι μιας ανεύθυνης πολιτικού, αλλά μέρος μιας σκόπιμης, συνειδητής στρατηγικής με στόχο να αποσταθεροποιήσουν και να προκαλέσουν μια χαοτική κατάσταση στην περιοχή και τον κόσμο», πρόσθεσε.  Πρόκειται για μια «θρασεία επίδειξη της έλλειψης σεβασμού τους προς την κυριαρχία άλλων χωρών και προς τις διεθνείς τους δεσμεύσεις», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, καταγγέλλοντας «μια καλά προετοιμασμένη πρόκληση».

Προφανώς δεν είπε τίποτα περισσότερο για την εισβολή που ο ίδιος διέταξε στην Ουκρανία. Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας,  διέρχονται μια περίοδο μεγάλης έντασης. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ για τις παραδόσεις όπλων που κάνουν στην Ουκρανία.  Οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Μόσχας διέρχονται περίοδο μεγάλης έντασης, ενώ η Δύση σύσσωμη έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Προκειμένου να αντισταθμίσει τις κυρώσεις από τη Δύση, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά, η Ρωσία προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ασία και την Αφρική, και κυρίως την Κίνα.

Η Μόσχα έχει ήδη χαρακτηρίσει «πρόκληση» την επίσκεψη που έκανε στις αρχές Αυγούστου η Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, επίσκεψη που προκάλεσε την οργή της Κίνας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία είχε εκτιμήσει ότι το Πεκίνο έχει το δικαίωμα να λάβει «τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την κυριαρχία του».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.