Πούτιν: Δύσκολη η κατάσταση στις κατεχόμενες περιοχές – Φονικές μάχες στο Σολεντάρ

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τέσσερις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας παραδέχτηκε σήμερα ο πρόεδρος Πούτιν, ενώ μαίνονται οι μάχες στις πόλεις Σολεντάρ και Μπαχμούντ, όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις χάνονται δεκάδες στρατιώτες και από τις δυο πλευρές.

Ρωσία: Τα νέα τεθωρακισμένα της Δύσης στην Ουκρανία θα “εντείνουν τα δεινά”

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στις περιοχές της Ουκρανίας τις οποίες όπως λέει η Ρωσία έχει προσαρτήσει είναι «δύσκολη κατά τόπους».  Ωστόσο, μιλώντας σε συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους την οποία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία διαθέτει όλους τους πόρους που απαιτούνται για να βελτιωθεί η ζωή στις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, τις οποίες η Μόσχα προσάρτησε μονομερώς τον Σεπτέμβριο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ομάδα Βάγκνερ υποστηρίζει ότι κατέλαβε την πόλη Σολεντάρ

Είναι σαφές ότι οι δηλώσεις του (περί ζωής) έγιναν με τρόπο τέτοιο ώστε να  μην παραπέμπουν ευθέως στις συγκρούσεις. Οι ουκρανικές και οι ρωσικές δυνάμεις συγκρούονται ανελέητα τα δύο τελευταία 24ωρα στο Σολεντάρ και το Μπαχμούντ, καθώς φαίνεται ότι οι Ρώσοι έχουν αναλάβει μία πρωτοβουλία ανακατάληψης, την οποία δεν γίνεται να εγκαταλείψουν, για λόγους γοήτρου.

Οι μάχες για τον έλεγχο  των  Σολεντάρ και Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία είναι οι πιο «αιματηρές» για τις ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντολιάκ.  «Ό,τι συμβαίνει σήμερα προς την κατεύθυνση της Μπαχμούτ ή της Σολεντάρ είναι το πιο αιματηρό σενάριο αυτού του πολέμου», είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις, ιδιαίτερα η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner, προσπαθούν να κατακτήσουν αυτήν την περιοχή του Ντονμπάς, ουσιαστικά από το καλοκαίρι του 2022.

Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν το Χάρκοβο λίγες ώρες μετά την επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών

«Πολύ αίμα, πολλές μάχες πυροβολικού, πολλές μάχες σώμα με σώμα, ειδικά στο Σολεντάρ σήμερα», είπε λακωνικά ο Ποντολιάκ, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή η περιοχή είναι «το πιο καυτό σημείο του πολέμου».  Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές στρατιωτικές απώλειες είναι «τεράστιες» και «ο ουκρανικός στρατός χάνει και αυτός άνδρες». «Σίγουρα, είναι περισσότερες από ό,τι στο παρελθόν», είπε.

Γη σπαρμένη με σώματα

Οι δηλώσεις του έρχονται μετά από χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερς που μετέδιδε ειδικά για το Σολεντάρ, ότι η γη είναι καλυμμένη με πτώματα.  Ο Ποντολιάκ δήλωσε ότι οι απώλειες στην περιοχή Μπαχμούτ -Σολεντάρ είναι ουσιαστικά στρατιώτες, με ελάχιστους πολίτες να ζουν ακόμη σε αυτήν την περιοχή, σε αντίθεση με τις μάχες στην Μαριούπολη στις αρχές του πολέμου που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς αμάχους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κιέβου.

«Μέχρι σήμερα (είναι το πιο αιματηρό), εξαιρουμένου του διαρκούς βομβαρδισμού της Μαριούπολης», τόνισε ο Ποντολιάκ, αλλά «αν στη Μαριούπολη το 90% των θανάτων ήταν θάνατοι αμάχων, στο Σολεντάρ και στην Μπαχμούτ είναι στρατιώτες».  «Βλέπουμε την απολύτως ανεύθυνη στάση, για να το θέσω ήπια, της ρωσικής ελίτ απέναντι στους στρατιώτες της, οι οποίοι πεθαίνουν εκεί κατά χιλιάδες».

Δεν υπολόγισε ποσοτικά τις απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά υποστήριξε ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει «10.000 με 15.000 άνδρες, ίσως και περισσότερους» σε αυτήν την περιοχή από το καλοκαίρι.  «Για εμάς υπάρχουν απώλειες, σημαντικές απώλειες, γι’ αυτούς αυτές οι απώλειες είναι απλώς τεράστιες», συμπλήρωσε.  Από την πλευρά της σήμερα το μεσημέρι η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Άννα Μαλιάρ δήλωσε πως «σκληρές μάχες» μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα στο Σολεντάρ.

Η Wagner υποστήριξε ότι ελέγχει αυτή την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το Μπαχμούτ.

«Σκληρές μάχες συνεχίζονται στο Σολεντάρ», δήλωσε στο Telegram η Μαλιάρ, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι «προσπάθησαν να σπάσουν την ουκρανική άμυνα» και «να καταλάβουν πλήρως την πόλη, αλλά χωρίς επιτυχία». Ο ρωσικός στρατός είχε επίσης επιβεβαιώσει μαίνονται μάχες σήμερα σε αυτή τη μικρή πόλη που έχει μόνο ορυχεία αλατιού, στην περιοχή του Ντονέτσκ. Το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδιδε χθες ότι οι Ρώσοι έχουν σχεδόν καταλάβει την πόλη. Σήμερα μεταδίδει ότι μαίνονται σκληρές μάχες, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν το επάνω χέρι, παρά το ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυροί,ουκρανικοί θύλακοι αντίστασης, κυρίως στο κέντρο της πόλης.

(Φωτό: Telegram, Reuters)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ